Съвети срещу грип

Ето няколко полезни съвета срещу грип, които изрежда главният държавен здравен инспектор д-р Кунчев.

Дали настъпващият грип носи непознати и коварни заплахи? Това е въпросът, който хората ми задават най-често, обяви пред в-к Труд главният държавен здравен инспектор д-р Кунчев.

Протичането на грипа и към момента е класическо и не показва някакви сериозни изменения.

Както е известно, заболяването започва внезапно, с висока температура и силни токсични явления – това са главоболието, отпадналостта, болките в ставите и мускулите, липсата на сили и апетит. При част от пациентите има оплаквания и от гастроинтестиналния тракт.

Но има една зависимост. Щамът, който е преобладаващ, определя какви ще са най-често срещаните усложнения от грипа. Ако доминантният тази година е AH1N1 “Калифорния”, добре познат като свински грип значи, че ще ни застигат най-вече усложнения на горните дихателни пътища, по-често ще се срещат трахеитите, бронхитите и пневмониите.

Те се наблюдават най-вече при децата, тийнейджърите и младите хора. Това бе характерно за “Калифорния” и през зимата на 2009-2010 г., когато свинският грип се появи за първи път.

Уязвима група са и бременните, но по принцип при тях всички вирусни инфекции крият определен риск. По тази причина е препоръчително бъдещите майки да са особено внимателни в този период на годината и да се пазят от заразяване.

А какви усложнения носи грипният вирус тип В и актуалният му представител за тази година – “Масачузетс”? Отговорът е, че няма кой знае какви разлики с типа А.

През миналата година например грипният вирус от типа В поваляше на легло наравно с типа А, а дотогава обичайната картина бе някой от тях да е преобладаващ.

Прогнозите за зимата на 2014 г. все пак са протичането на болестта при грип от типа В да е малко по-леко. По-ниска ще бъде и честотата на тежките усложнения като пневмония, отит, перикардит, миокардит, неврологични прояви (става дума за формите на менингит и енцефалит), засягането на другите органи и системи.

Логично е да се запитаме кое е по-малко зло – да ни разболее свинският грип или “Масачузетс”? Отговорът е, че разликата не е толкова голяма. Но при усложненията AH1N1 носи по-бързо развитие на тежка дихателна недостатъчност, което го прави по-рисков.

Добрата новина е, че противогрипните ваксини не допускат развитие на последващите опасни състояния. Кои групи хора е добре да се имунизират? Има много точни препоръки, спазвани у нас и в чужбина.

На първо място противогрипната имунизация се препоръчва на хората над 60-65 г., а в някои страни като Дания – дори още след 55, още повече ако са с хронични заболявания (те се срещат именно у по-възрастните). Става дума за диабет, сърдечно-съдови проблеми, бъбречна недостатъчност, оплаквания от белия дроб и дихателните органи.

Втората група, при която се препоръчва ваксината, са децата, тъй като при тях грипът се предава много бързо и лесно. Обяснението: няма как заразата да се спре, ако плъзне в яслата, детската градина или училището.

Всъщност независимо за какво заболяване говорим, при малките симптомите се развиват скорострелно – имам предвид възпалението на средното ухо, усложнената кашлица и наличието на т. нар. остра и лаешка кашлица, която е характерна за грипа и тази година. При нея може да се наблюдава спазъм, той протича драматично и тогава спешно трябва да се отиде при лекар.

Третата групата, която не е добре да минава без ваксина, са някои специфични професии, налагащи контакт с много хора. Такъв пример са личните лекари, докторите от “Спешна помощ”, екипите в болниците, както и журналистите.

Лечението на грипа бива два вида – специфично и симптоматично.

В над 90% от случаите хората се лекуват с медикаменти, които сами си купуват от аптеката. Това са различни видове лекарства срещу високата температура, срещу кашлицата, главоболието, сиропи, мултивитаминни препарати. Те помагат на организма, но нямат специфично действие върху вируса. Такова осигуряват само антивирусните препарати които са два вида, а ние лекарите ги наричаме инхибитори на невраминидазата.

За щастие има ги и у нас. Характерното за тези медикаменти е, че трябва да се приемат в ранен етап, още при първите симптоми на болестта, за да бъдат максимално ефективни.

Къде в битката с грипа е мястото на природните екстракти и хомеопатичните средства? В справянето с болестта има място за всеки един доказан продукт. Посочените лекарства оказват добро въздействие, особено при хората, които вече са ги ползвали и знаят как се извършва приложението им. Няма нищо лошо да се заложи на хомеопатичните продукти. Те благоприятно повлияват високата температура и някои прояви на кашлица.

Народните рецепти, базирани на чайове, употребата на чесън, босилек, хрян и т.н., също помагат. Просто казано – всичко, което укрепва организма в тежкия момент, е добре дошло. Само че от тях не може да се очаква кой знае какво действие, което ето сега и веднага ще атакува вируса. Насочеността им е друга.

Доколко определен начин на хранене също съдейства за по-бързото излекуване? Някога чесънът и други билки със силна миризма като ментата и кантариона са се поставяли в муски, които децата са носели за предпазване от болести. Те са били своеобразен дезинфектант на поглъщания въздух. Действието им обаче не е толкова мощно, та да кажем, че носейки подобна муска, ще се предпазим от заразяване. Но, пак казвам, всичко, което по някакъв начин може да помогне, е добра идея.

А и в крайна сметка важно е и в какво вярва човек чисто психологически, защото т.нар. плацебо ефект или самовнушение също помага.

И накрая няколко съвета, за да не пипнем грип:
– Най-надеждната профилактика е ваксинацията.
– Избягвайте контакти с болни хора.
– Добре е организмът да е бил укрепен преди грипния сезон, което означава закаляване и добро белтъчно хранене, богато на витамини и микроелементи.

Ако с храната се поемат достатъчно плодове и зеленчуци като зеле, ябълки и червени чушки (те са изключително богати на полезни вещества), а ние имаме достъп и до цитрусови плодове, лесно ще изградим “бариера” срещу вирусите.

С две думи – заложете на всичко, което е богато на витамин С. Понякога дори няма нужда от поемането на допълнителни лекарства. Ако обаче сме в по-особено положение, ако сме силно натоварени, стресирани, със слаб организъм, тогава може да се приемат имуномодулатори.

Снимка: meddygarnet