Съвети срещу задържане на вода в тялото

Станимир Михов с вода

Задържането на вода в тялото вреди на организма.

Представяме няколко полезни съвета как да се освободим от излишните течности в организма, без използването на медикаменти, споделени от Станимир Михов, дипломиран инструктор по фитнес и фитнес-културизъм и специалист по здравословно хранене.

Причините за задържане на вода в организма са израз на различни здравословни проблеми и дори заболявания, за чието конкретизиране препоръчваме консултация с личния ви лекар.

Симптомите за задържане на вода включват чувство на тежест; подуване на ръцете, краката, бедрата, корема и лицето, което подпухва; значително потене на стъпалата, краката и други части на тялото; трудно отслабване, въпреки много положени усилия и дори повишаване на теглото до няколко килограма за кратко време. При проблеми със сърцето течност се натрупва и в белите дробове.

Как да разберем дали задържаме течности или трупаме мазнини?

Един от начините да разберем дали задържате вода е като притиснете крак, глезен или прасец, с бавно, постоянно напрежение, използвайки палеца си. Ако е налице оток, върху кожата ще се появи вдлъбнатина, казва Станимир Михов.

Може също да сте сигурни, че покачването на повече от 1.5-2 килограма в рамките на 24 часа е главно вода, а не натрупани мазнини, категоричен е той.

Как да се справим със задържането на течности в организма?

Консумирайте по-малко сол и натрий
Според Световната здравна организация (СЗО) препоръчилната дневна доза за прием на сол са при здравите индивиди са до 5 грама, а на натрий – около 2.5 грама, като при хората със сърдечно-съдови заболявания и бъбречни проблеми тези норми са още по-ниски. А именно при проблеми със сърцето и бъбреците се получават отоци най-вече при краката, стъпалата и глезените. Това означава, че трябва да ограничите добавянето на излишна сол към храната и да избягвате полуфабрикати и преработено месо, които при производството си изобилстват със сол и натрий.

Увеличете приема на магнезий и витамин B6
Проучвания, сред които и публикуваното в Journal of Caring Sciences, показват, че магнезият и витамин B6 намаляват излишното количество течности в организма. Магнезият е сред най-полезните минерали за организма като участва в повече от 300 ензимни реакции, а витамин B6 в към 100 такива, които поддържат безпроблемно функционирането на тялото. Използвайте храни, богати на магнезий и естествени източници на витамин B6, за да намалите излишната вода в тялото. Сред храните, богати на магнезий, са зрял боб, зелен фасул, риба, пълнозърнест пшеничен хляб, овесени ядки, булгур, банани, портокалов сок. Сред най-богатите естествени източници на витамин B6 са риба, говежди черен дроб и птиче месо.

Увеличете приема на калий
Калият е елемент, който успешно действа за изхрълянето на натрий и соли от организма чрез урината, а намаляването им води и до намаляване на задържаната вода. Затова консумирайте храни, богати на калий. Храни като сьомга, спанак, банан, авокадо, кайсия, банани, обикновени и сладки картофи и бял боб са отличен източник на калий.

Добавете естестени диуретици в менюто
Консумацията на храни-диуретици е от съществено значение, тъй като те помагат за детоксикация на организма, но също могат да заемат основна роля за изхвърляне на излишни количества вода. Към натуралните диуретици спадат краставици, които съдържат кофеинова киселина, която спомага за редуцирането на водната задръжка; ябълков оцет, който помага за балансиране нивото на калий; зелен чай; глухарче – едно от най-мощните растения за изхвърляне на излишната вода от организма; магданоз, който при консумация по-големи количества, спрямо това, което консумирате в момента ще спомогне за изхвърляне на излишни течности.

Консумирайте повече белтъчини
Дефицитът на протеин също може да допринесе за натрупването на вода в тялото. Специален вид протеин, наречен албумин, способства за поддържането на необходимите течности в кръвта, оказвайки определен натиск. Този процес предотвратява натрупването на излишна вода в тъканите.

Когато има недостиг на белтъчини, налягането от натиска спада, което респективно води до натрупване на течност, подуване в цялото тяло и особено характерно задържане на вода в коремната област. ози проблем може да бъде предотвратен чрез разнообразно хранене и балансирана диета, която включва белтъчини.

Препоръчителният дневен прием на протеини може да варира, но минимални стойности са 0.8-1 г на килограм телесно тегло. Храни богати на белтъчини включват месо, риба, яйца, извара, киноа.

Пийте достатъчно вода
Макар да звучи изненадващо, трябва да пием достатъчно вода, за да балансираме нивото на течности в организма, защото задръжката е следствие от наличните електролити, а не от приетата вода, която се отделя чрез урината.

Добавете физическа активност
Продължително стоене в седнало или изправено положение за дълго време, е сигурна предпоставка за развитие на оток и подуване в крайниците на тялото. Добавянето на физическа активност има главна роля за загуба или предотвратяване на подобен тип задържана вода. Движението подобрява кръвообращението. Също така чрез потене тялото изчиства по естествен начин излишно количество вода.

Ходенето пеша и разходките могат да способстват не само за отслабване, но и за редуциране в натрупването на излишни течности, особено в долните крайници.

Ако работите 6-8 часа на ден в статична позиция, то ставането от стола и раздвижването за няколко минути три до четири на местоработата ще спомогне значително за редуциране на натрупване на вода.

Най-ефективен вариант са упражнения, натоварващи цялото тяло, съветва Станимир Михов.

Можете да прочетете още подробности какво представлява задържането на вода и причините за него.

Снимка: StanimirMihov.com