Съвети срещу затлъстяване и йо-йо ефекта

Представяме няколко полезни съвети срещу затлъстяване и и как да избегнем после йо-йо ефекта от проведената диета.

Идеален режим за избягване на затлъстяването и ефекта йо-йо декларираха датски учени, провели изследване в осем европейски страни.

Целта на най-мащабно подобно изследване, правено до момента, е да се определи оптималният хранителен режим за борба срещу затлъстяването и срещу възобновяването на загубени при диета килограми, информират агенциите АФП и БГНЕС.

Идеалната диета е храна, богата на белтъчини и бедна на животински мазнини и въглехидрати. Препоръчителни са бели меса, млечни продукти с намалено съдържание на мазнини, фибри, и по-малко бял хляб и бял ориз, богат на въглехидрати.

Това се доказва с изследването, в което са наблюдавани общо 938 родители с наднормено тегло. В изследването са участвали и 827 деца, голяма част от които с наднормено тегло.

Подлагайки се на такава диета, участниците не е трябвало да гладуват и да броят калориите, които поглъщат. Възрастните са били подложени на предварителна диета за отслабване с около 800 калории дневно за осем седмици и са свалили средно по 11 кг. След това случайно избрани от тях е трябвало да продължат с шест различни диети, като всички били бедни на животински мазнини, през следващите шест месеца, за да избегнат връщането на теглото.

От всичките шест режима на хранене, този с храни, богати на белтъчини и бедни на въглехидрати, се оказал най-ефикасен.

При него връщането на теглото е било средно с около 0.74 кг, докато при други например с малко протеини и повече мазнини – средно с 1.67 кг. От наблюдаваните 827 деца, 45% са били с наднормено тегло. Те не са били подлагани на първоначалната диета, а само на шестте режима на хранене, предложени от учените. Там резултатите са били още по-забележими.

При тези, които са следвали режима на хранене с повече белтъчини и по-малко въглехидрати, децата намалили теглото си без да се ограничават в количеството храна.

Снимка: freeimages.com