Съвети срещу тежкия грип през зимния сезон

лук

Представяме полезни съвети срещу тежкия грип през зимата.

Най-засегнати от грипа и през зимата на 2011 година са хронично болните. Не са малко обаче и хората в активна възраст, които се заразяват с вируси в офиса или градския транспорт.

70% от болните българи са със свински грип, съобщава националният консултант по вирусология доц. Павел Тохаров.

Бактериите са станали много устойчиви на лекарствата, твърди д-р Иван Николов, семеен лекар от ДКЦ 6 в София пред в-к Стандарт. Ако преди време инфекцията се е потушавала за около 5 дни с антибиотик, сега е необходим два пъти по-дълъг курс.

Хората боледуват по-тежко, защото са много стресирани и се хранят непълноценно, смята докторът. Имунитетът им се срива и бактериите бързо повалят тялото.

Храната, богата на белтъчини – месо, млечни продукти, риба, пълнозърнест хляб, както и пресните плодове и зеленчуци, ни правят по-устойчиви срещу вирусите, припомнят експерти по храненето. И настояват да не забравяме да слагаме на трапезата и народните антибиотици като чесън и лук.

Самолечението е опасно и може да доведе до тежки последици, предупреждава националният консултант по инфекциозни болести доц. Майда Тихолова. Тя припомня, че у нас има три антивирусни препарата, които са ефективни срещу грипа. Важно е приемът им да започне колкото може по-бързо след първите симптоми – втрисане, болки в мускулите и висока температура.

Доц. Тихолова предупреждава, че при децата има риск да се получат т.нар. първични усложнения, които се изявяват още в началото на заболяването. Децата най-често страдат от среден отит и миозит. При отита на средното ухо децата се оплакват от силни болки – особено през нощта. Трябва задължително да се консултират с УНГ специалист, който да назначи антибиотик и капки. “Ако не се вземат мерки, в ухото започва да се събира гной, която ако се спука, има опасност да пробие тъпанчето“, предупреждава доц. Тихолова. Така може да се увреди слухът на детето. “Миозитът пък представлява възпаление на скелетните мускули, поради което малкият пациент се оплаква от мъчителни болки по цялото тяло“, обяснява доц. Тихолова.

Друго първично усложнение, което засяга повече възрастните, е енцелопатията, при която се засягат части от мозъчната кора. “След края на първата седмица е възможно да настъпят и късни усложнения – бактериална пневмония, енцефалит“, признава доц. Тихолова. Те се получават предимно при възрастни хора, които в повечето случаи страдат от хронични заболявания – на белите дробове или сърцето, имат метаболитни проблеми, както и захарен диабет.

Рискът от усложнения е висок при имуносупресираните и бременните жени. Затова още щом се разболеят от грип, бъдещите майки трябва да се лекуват в болница категорична е доц. Тихолова.

Ако в семейството има болен, здравите могат да се предпазят, като носят медицинска маска. Честото миене на ръцете и проветряването на помещенията също е много важно.

Снимка: Роберт Вецлмайър