Съединение в декоративния тютюн бори животозастрашаващи инфекции

Nicotiana alata

Австралийски учени откриха съединение в растението декоративен тютюн, което може да помогне в борбата с опасни инфекции.

Белтък, съдържащ се в градинското растение декоративен тютюн (Nicotiana alata), притежава свойства, помагащи в борбата с инфекциозните заболявания, включително ХИВ, вируса Зика и енцефалитните вируси. До този извод стигнаха изследователи от Университета La Trobe в Австралия, за което съобщават в пресрелийз.

Изследователите с помощта на синхротрон са получили изображения, разкриващи атомната структура на тютюна. Те са определили, че пептидът NaD1 разрушава външния слой на клетките на гъбичката Candida albicans. Тази гъбичка е възбудител на опасни заболявания при хората с имунен дефицит и предизвиква гибелта на полезните микроорганизми.

Нещо повече, оказва се, че NaD1 може да унищожи гъбичката дори в случай, че тя е мутирала и станала устойчива на антибиотици.

Авторите на изследването отбелязват, че инфекциите са един от основните проблеми на съвременното здравеопазване, те причиняват смъртта на всеки осми жител на планетата.

Учените се надяват, че тяхното откритие може да стане основа за производството на ново поколение лекарства, които няма да имат такива тежки странични ефекти, каквито имат антибиотиците.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Nature.

Инфекциозните заболявания са основен световен здравословен проблем, като са отговорни за повече от един на всеки осем смъртни случая и смъртността от тях се очаква да скочи през следващите 30 години, каза д-р Хюлет от института за молекулярна наука към университета La Trobe, един от ръководителите на проучването.

Антибиотичната резистентност при сегашната скорост на развитие ще доведе в крайна сметка до изчерпване на ефективни дългосрочни лекарствени опции. Необходимо е да развием нови антибиотични лечения, допълва той.

Candida albicans е отговорна за животозастрашаващи инфекции при пациенти със слаба имунна система, включително и тези с диагноза рак и реципиенти на трансплантация. Съществуват малко на брой ефикасни антибиотици за лечение на инфекцията.

Nicotiana alata е градинско цвете, което произвежда естетвени мощни анти-гъбични молекули за защита от болести. Растението е от семейство Тютюневи, но различно от тютюневите растения, отглеждани за търговска употреба, вкл. производство на цитари.

Изследването е финансирано от The Australian Research Council и La Trobe University.

Снимка на декоративен тютюн (Nicotiana alata): Лотус Джонсън