Съживен от учени зомби вирус отпреди 50 000 години се оказва все още опасен

Камчатка

Учени съживиха „зомби“ вирус, прекарал 48 500 години замръзнал във вечната замръзналост.

Наскоро ловецът на вируси Жан-Мишел Клаверие обяви, че е открил в Арктика вирус на почти 50 хиляди години. Това, което разбираме сега обаче, че той го е съживил, за да проучи възможните последици от размразяването на вечната замръзналост.

Според Клаверие той и екипът му са събрали проби от седем различни места в тундрата на Сибир, като реката Лека и на п-в Камчатка, които са открили множество проби от “зомби вирус”. Докато ги изучавали, те ги тествали, като ги инжектирали в култивирани клетки, изрично насочвайки се към едноклетъчни амеби, за да избегнат опасността от заразяване на хора или животни. Той установил, че тези чудовищни вируси (достатъчно големи, за да се видят под обикновен светлинен микроскоп, за разлика от по-мощния електронен микроскоп) са все още заразни след 48,500 години и представляват много голям потенциален проблем за хората.

„Разглеждаме тези вируси, заразяващи амеби, като заместители на всички други възможни вируси, които могат да се намират във вечната замръзналост“, казва Клаверие пред CNN на 8 март 2023 г., цитиран от агенция БГНЕС. „Виждаме следи от много, много, много други вируси”, добави той. „Така че знаем, че те са там. Не знаем със сигурност, че те са все още живи. Но разсъжденията ни са, че ако вирусите на амебата са все още живи, няма причина другите вируси да не са все още живи и способни да заразяват собствените си гостоприемници.“

Клаверие изучава определен тип вирус, който за първи път открива през 2003 г. Известни като гигантски вируси, те са много по-големи от типичното разнообразие и се виждат под обикновен светлинен микроскоп, а не под по-мощен електронен микроскоп – което ги прави добър модел за този вид лабораторна работа. Усилията му да открие вируси, замръзнали във вечната замръзналост, са отчасти вдъхновени от екип от руски учени, които през 2012 г. съживиха диво цвете от 30 000-годишна семенна тъкан, намерена в дупка на катерица. (Оттогава учените също успешно върнаха към живот древни микроскопични животни.)

През 2014 г. той успя да съживи вирус, който той и неговият екип изолираха от вечната замръзналост, правейки го заразен за първи път от 30 000 години, като го вмъкнаха в култивирани клетки. От съображения за безопасност той беше избрал да изследва вирус, който може да се насочи само към едноклетъчни амеби, а не към животни или хора. Той повтори постижението през 2015 г., като изолира различен тип вирус, който също е насочен към амебите.

И в последното си изследване, публикувано в списание „Viruses“ на 18 февруари 2023 г., Клаверие и неговият екип изолираха няколко щама на древен вирус от множество проби от вечна замръзналост, взети от седем различни места в Сибир, и показаха, че всеки може да зарази култивирани клетки от амеба.

Тези най-нови щамове, открити от Клаверие, представляват пет нови семейства вируси, в допълнение към двете, които той бе съживил преди това. Най-старият е на почти 48 500 години, базиран на радиовъглеродно датиране на почвата, и идва от земна проба, взета от подземно езеро на 16 метра под повърхността. Най-младите проби, открити в съдържанието на стомаха и козината на останките на вълнест мамут, са на 27 000 години.

Това, че вирусите, заразяващи амеба, все още са инфекциозни след толкова време, е показателно за потенциално по-голям проблем, каза Клаверие. Той се притеснява, че хората смятат изследването му за научно любопитство и не възприемат перспективата древните вируси да се върнат към живота като сериозна заплаха за общественото здраве.

„Ние разглеждаме тези вируси, заразяващи амеба, като заместители на всички други възможни вируси, които могат да бъдат във вечната замръзналост“, каза Клаверие пред CNN.

„Виждаме следи от много, много, много други вируси“, добави той. „Значи знаем, че са там. Не знаем със сигурност дали са още живи. Но нашето разсъждение е, че ако амеба-вирусите са все още живи, няма причина другите вируси да не са все още живи и способни да заразят собствените си гостоприемници.“

Следи от вируси и бактерии, които могат да заразят хората, са открити запазени във вечната замръзналост.

Една четвърт от северното полукълбо е покрита от постоянно замръзнала земя, наричана вечна замръзналост, чиято площ е около 35 милиона квадратни километра. Там се съдържа и органична материя, част от която също се състои от съживени клетъчни микроби (прокариоти, едноклетъчни еукариоти), както и вируси, които са останали латентни от праисторически времена, се посочва в публикацията.

Така например през 2016 г. в Сибир избухна епидемия от антракс, която зарази десетки хора и над 2600 северни елена през късните летни месеци. Въпреки че епидемията уби 88% (над 2300) от северните елени, беше установено, че размразяването на сибирската вечна замръзналост в Русия през по-топлите от обичайното месеци е довело до освобождаването на стари спори на Bacillus anthracis в атмосферата, подобно на опасенията, които може да предизвика “зомби вирус”.

Това не е единственото доказателство, с което учените разполагат за вируси, спящи в замръзналата почва под повърхността, като на полуостров Сюард в Аляска беше открита жена, замръзнала във вечните ледове, която съдържала геномен материал от грипния щам, отговорен за епидемията през 1918 г. През 2012 г. учените също така твърдят, че 300-годишна мумия притежава генетични материали за дребна шарка, чието освобождаване би могло да бъде опустошително без ваксина.

И така, защо е важно изследването на Жан-Мишел Клаверие? Просто казано, знаейки какво се крие във вечната замръзналост, те могат да извършат необходимата работа, за да подготвят ваксини за случаите, когато вечната замръзналост се размрази и тези “зомби вируси” бъдат освободени. Представете си свят, в който разполагаме с ваксина срещу COVID-19 преди март 2020 г. и хората вече са били ваксинирани преди избухването на епидемията.

Снимка на ледена Камчатка: Наталья Коллегова / Pixabay