Създават регистър на болните от диабет българи

В България създават регистър на диабетиците до началото на 2014 година.

Регистър на болните от диабет българи ще бъде създаден в началото на 2014 година.

Това каза в интервю за Дарик Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет. Тя участва в комисията, която работи по изготвянето като представител на пациентската организация.

В екипа работят двама национални консултанти, лекари и представители от Министерството на здравеопазването. Финансирането е осигурено по норвежка програма. Пари има смятам, смятам, че ще бъде създаден и самия регистър, заяви Котова.

Срокът за изготвянето на регистъра е до края на 2013 година, но смятам, че може да приключим в началото на следващата за да се направи всичко както трябва, каза още Костова.

По думите й, тогава вече ще се знае официално какъв е броят на болните от диабет в страната. По данни към момента те са около половин милион.

Надяваме се след създаването на регистъра да знаем колко са болните деца в страната, колко са тези над 18 години и като цяло какъв е броят на заболелите, уточни Котова.

Според нея най-лесно ще бъдат събрани данните за болните от диабет деца, тъй като детски ендокринолози има само в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Снимка: Dennis Skley