Създават сутиен, който открива рак

Американски учени разработват сутиен, който ще диагностицира рак на млечната жлеза.

След дългогодишни изследвания той се създава от компанията Lifeline Biotechnologies и е наречен First Warning System. Принципът, на който действа високотехнологичният сутиен, е термографията или промяна на цвета на вещества в резултата на нагряване в над 4750 точки на гърдите. Известно е, че при образуване на злокачествен тумор температурата на тъканите около него се покачва и тя е по-висока от нормалната.

Доктор Севаш Джабари от онкологичния център в Чула-Уиста, щата Калифорния, твърди, че разработката ще бъде пробив в борбата с рака на гърдата и ще даде нова надежда на жените.

Целта на сутиена е да се повиши клинично изследване на гърдата, подпомага намаляването на излишни мамографии, ненужни биопсии и други процедури за проверка и диагностика, както и да оформи физиологичен профил на променящата се температурна картина на гърдата с течение на времето, като по този начин установява нарушения на гръдната тъкан в най-ранния си етап, твърдят в официалния си сайт разработчиците.

Сутиенът се поставя в лекарски кабинет и шестнадесет малки цветочуствителни сензори се свързват с гърдите на пациента. Тези сензори измерват температури в определен период на тестване, данните се съхраняват в малко записващо устройство, който се носи от пациента. Докато се носи сутиенът, пациентът може да върши ежедневната си дейност. В края на тестовия период пациентът връща устройството с данните при лекуващия си лекар.

Снимка: Tips Times