Създават хапче за вековно дълголетие

Учени разработват хапче, което може да помогне за дълголетие на хората, които дори да живеят до 150 години, като забавя процеса на остаряване.

Лекарствата са синтетична версия на органичното химическо вещество ресвератрол, срещано в червеното вино, за което се смята, че забавя остаряването, като засилва дейността на протеина SIRT1. Това съобщава британският в-к Dayly Telegraph, цитиран от агенция БГНЕС.

Фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн изпробва лекарствата върху хора, болни от диабет от втори тип и псориазис, сериозно кожно заболяване.

Професорът по генетика в Харвардския университет Дейвид Синклер заяви, че остаряването може да не е “необратимо бедствие”. “Сега изследваме дали има полза за хората, които вече са здрави. Резултатите са обещаващи. Установяваме, че остаряването не е необратимо бедствие, както смятахме досега. Някои хора могат да живеят до 150 години, но няма да стигнем до там без допълнителни изследвания“, посочи той.

Проф. Синклер обясни, че усилването на дейността на протеина SIRT1 подобрява дейността на клетките, като намалява ленивостта им. Предишни експерименти върху мишки, пчели и мухи, които получили вещества, засилващи дейността на протеина, показали, че те живеят по-дълго.

Проф. Синклер, чието изследване е публикувано в научното списание Science, твърди, че е извършил експерименти, които показали, че веществата, базирани на ресвератрола, имат пряко въздействие върху здравето. Някои учени твърдят, че въздействието не е истинско, а експериментална хитрост.

Въпреки противоречията, някои опити дали обещаващи резултати за заболявания като рак, сърдечно-съдови болести и сърдечна недостатъчност, диабет от втори тип, Алцхаймер, Паркинсон, мастна чернодробна болест, катаракт, остеопороза, мускулна атрофия, нарушен сън и възпалителни заболявания като псориазис, артрит и колит.

В момента изследванията целят да установят как тези вещества могат да помогнат за излекуването на заболяванията, свързани с остаряването и да носят дълголетие. Но проф. Синклер смята, че след време ще се изследва също така превантивният им ефект. Както статините днес се използват за предотвратяване на сърдечно заболяване и инсулт, така тези вещества могат да бъдат използвани за забавяне на голям брой болести, смята изследователят.

Снимка: Raven3k

loading...