Създават хапче срещу дегенеративните болести

хапче

Много скоро хапче ще ни помага в борбата срещу дегенеративните болести като Паркинсон, Алцхаймер и деменция, твърдят учените.

Досега медицината не беше открила достатъчно ефективен механизъм, с който да спре първопричините и основните разрушителни процеси, които настъпват в мозъка в следствие на болестта на Алцхаймер. Това обаче, е на път да се промени завинаги, благодарение на последното откритие на учените от Колежа по медицина в Байлор, Тексас, Тексаската детска болница и Университета по медицина „Джон Хопкинс”. Според тях е възможно превантивното лечение на Алцхаймер чрез директно таргетиране на токсичните протеини в мозъка.

Сродни заболявания като Паркинсон, Алцхаймер и деменцията са до голяма степен причинени от екстраординерно натрупване на определени протеини в мозъка, казва ръководителят на изследването – д-р Худа Зогби, който е професор по молякулярна и човешка генетика, както и по педиатрична неврология в Байлор.

Някои протеини стават токсични, когато се натрупат и правят мозъка уязвим откъм дегенеративни процеси. Тау е един от протеините, свързани с появата на Алцхаймер и деменцията. Затова чрез намаляването на акумулацията му и патологията, причинена от него е възможно откриването на лек, коментира още тя, пред списание Neuron.

За да стори това, изследователският екип се е фокусирал върху група ензими, наречени кинази, които човешките клетки използват като естествен регулатор на нивата на протеин. Чрез инхибиране на ензимите, учените са открили кои от тях предизвикват редукция на тау протеина. Отговоръ е само един – Нуак 1.

Открихме ензим на име Нуак 1, чието потискане доведе до последователно занижаване на нивата на тау и в човешките клетки, и в тези на плодовите мушици, съобщи именитата изследователка в съобщение до медиите, цитиран от изданието Forbes. Използвахме наученото, за да излекуваме болестта на Алцхаймер при мишки и надеждите ни бяха оправдани. Инхибирането на Нуак 1 подобри поведението на мишките и предотврати мозъчната дегенерация, допълва Зогби.

Откритието представя изцяло нов поглед върху Алцхаймер, тъй като към момента изследванията са се концентрирали основно върху подтискането или забавянето на болестта в по-късен етап. И ако появата на подобно хапче се окаже реална, това ще бъде огромна крачка напред в лечението на болестта, която е част от живота на все повече и повече хора, пише агенция БГНЕС.

Снимка: zero.the.hero