Създават храни на 3D принтер

Технолози разработват специални храни, които ще бъдат създавани с 3D принтер.

Скоро на пазара ще се появят необичайни храни, създадени с помощта на 3D принтер.

С тяхното разработване са се заловили немски учени от компанията Biozoon които смятат да създадат т.нар. мека храна, твърди в-к Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Външно тя по нищо няма да се различава от обикновената храна, разликата обаче ще бъде в текстурата. Тя ще може да бъде консумирана, без да се дъвче. При това вкусът ще остава същия, независимо дали става дума за плод, зеленчук или месо.

Същността на новата технология е, че традиционни продукти и блюда ще се смилят, включително до желеобразно състояние, а след това ще се възстановяват с помощта на 3-измерните технологии. Приготвената по този начин храна ще може да се съхранява във фризер и да се загрява в микровълнова печка, когато се наложи.

Новото изобретение е предназначено преди всичко за хора, които имат проблеми със сдъвкването и преглъщането на храната – примерно възрастните или страдащите от дисфагия – затруднение при преминаването на течности и твърда храна от гърлото към стомаха.

Учените отбелязват, че при изготвянето на продуктите с 3D принтер ще може да се отчитат индивидуалните потребности на хората – да се променя размерът на порциите, състава на питателните вещества, количеството витамини.

Снимка: Creative Tools