Създадени от изкуствен интелект бели лица изглеждат по-реални от истинските

създадена от ИИ жена

Създадените от изкуствен интелект белокожи лица могат да изглеждат по-реални от човешките, установи проучване.

Изкуственият интелект може да създаде белокожи лица, които изглеждат по-реалистични от истинските човешки, сочи проучване на Австралийския национален университет (АНУ), съобщи АНУ на 14 ноември 2023 г., цитиран от БТА.

Данните от изследването, ръководено от експерти от АНУ, са публикувани в изданието „Psychological Science“ на 13 ноември 2023 г.

Те показват, че за повече хора генерираните от изкуствен интелект белокожи лица са по-автентични, отколкото тези на истински хора. Проучването показва обаче, че същото не се отнася за лицата на цветнокожи, създадени от технологиите.

Водещият автор на статията д-р Ейми Дауел смята, че причината за значителната разлика между генерираните лица на бели и цветнокожи се дължи на факта, че алгоритмите за изкуствен интелект се обучават непропорционално много върху белокожи образи.

„Ако генерираните от изкуствен интелект (ИИ) бели лица постоянно се възприемат като по-реалистични, то тази технология може да има сериозни последици за цветнокожите, като в крайна сметка засили расовите предразсъдъци онлайн“, обяснява тя. „Този проблем вече е очевиден при настоящите технологии с изкуствен интелект, използвани за професионално изглеждащи изображения на образи.“

Според Дауел при използването за цветнокожи хора, изкуственият интелект променя цвета на кожата и очите им в съответствие с този на белите индивиди.

Изследователите установяват, че когато става въпрос за „хиперреализъм“ на изкуствения интелект, повечето хора не осъзнават, че са заблудени.

Съавторът на изследването и докторант във висшето училище Елизабет Милър обясни, че повечето от участниците в изследването, които са били най-уверени в правилността на отговорите си, парадоксално са смятали, че лицата на изкуствения интелект са истински. Според нея това означава, че тези хора не знаят, че са измамени.

Изследователите успяват да открият и причините, поради които лицата с изкуствен интелект заблуждават.

Въпреки че има физически разлики между генерираните от изкуствения интелект образи и човешките лица, участниците в проучването ги интерпретират погрешно.

Дауел разкрива, че по-непропорционалните лица са типичен признак, че са създадени чрез новите технологии. Хората обаче го приемали погрешно като признак за човечност.

„Не можем да разчитаме на тези физически признаци дълго време. Технологията на изкуствения интелект се развива толкова бързо, че тези разликите вероятно скоро ще изчезнат“, казва изследователската.

Според нея това може да има сериозни последици за онлайн дезинформацията и кражбата на самоличност.

Дауел призовава за публична прозрачност по отношение на изкуствения интелект, за да може обществото да идентифицира проблемите с технологията, преди те да се превърнат в по-значими.

Снимка на създадена от ИИ жена: Gerd Altmann / Pixabay