Създадоха бактерия-убиец на ракови клетки

Ешехирия коли

Учени създадоха бактерия, която търси, намира и унищожава туморни клетки.

Комбинирайки открития в областта на имунологията на рака със сложно генно инженерство, изследователи от Колумбийския университет в САЩ са създали бактерия-убиец на ракови клетки. Това съобщи пресцентърът на университета на 8 март 2023 г.

Постижението на американските учени бележи голяма крачка напред в използването на непатогенни бактерии за борба с онкологичните заболявания.

Създадената от специалистите бактерия се насочва към туморите, привличайки собствените имунни клетки на гостоприемника към рака, за да го унищожи.

Учените знаят от години, че някои видове бактерии могат да виреят в туморите. Предполага се, че това се дължи на нискокиселинната, некротична и изключена от имунната система среда, която е уникална за ядрото на тумора и подпомага растежа на бактериите, като същевременно предотвратява изчистването им от имунните клетки, обяснява Никълъс Арпая от изследователския екип.

В основата на подхода е пробиотичен щам на бактерията E. coli, модифициран със синхронизирана схема за лизиране. След като попаднат в тумора, бактериите се разпадат, освобождавайки съдържанието си. Преди това изследователите са добавили към микробите гени, кодиращи протеини, които блокират растежа на туморните клетки или обозначават тумора за разграждане от имунните клетки.

Терапевтичният подход е тестван върху животински модели. Редактираните бактерии са предизвикали устойчив имунен отговор срещу тумори, които са били в непосредствена близост до мястото на доставянето им, както и срещу по-отдалечени новообразувания. Това означава, че е възможно бактериалният препарат да се прилага интравенозно.

Отличителната черта на бактериите, отгледани в лабораторни условия, е, че могат да оцеляват само в специфичната среда на туморите, което означава, че не представляват заплаха за здравите тъкани на тялото.

Американските учени вече са подали заявление за патент и понастоящем правят изследвания за оптимизиране на лечението и подготовка за бъдещи клинични изпитвания на бактериалната терапия върху хора, пише БТА.

Опитът е описан в списание „Science Advances“ на 8 март 2023 г.

Снимка на бактерията Ешехирия коли: Gerd Altmann / Pixabay