Създадоха ваксина срещу пушене


Скоро пушачите ще могат да се ваксинират срещу вредния си навик, съобщи в-к Dayly Telegraph, цитиран от агенция БТА.

Ваксината се инжектира и действа като създава антитела. Те се свързват с молекулите на никотина от тютюна и им пречат да навлязат от кръвта в мозъка. Известно е, че там никотинът създава усещане за удоволствие, към което се привиква, уточнява actualno.com.

Изпитанията с продукт, разработен от фармацевтичнити компании “Наби фармасютикълс” и “ГлаксоСмитКлайн”, показаха, че ваксината намалява наполовина броя на онези, които отново започват да пушат, след като са направили опит да се откажат от цигарите. Джийн Стивън от “ГлаксоСмитКлайн” заяви, че ако ваксината бъде одобрена, ще е ново решение за милиони пушачи, които искат трайно да спрат да пушат.

Според данни на Американската асоциация за борба с белодробните заболявания 90% от пушачите, които се опитват да спрат вредния навик, до една година пропушват отново.

“ГлаксоСмитКлайн” е сключила споразумение с американската компания “Наби байофармасютикълс”, съгласно което ще й изплати авансово 24 милиона британски лири и още 296 милиона лири в бъдеще, за да доразработи и пусне в продажба първата ваксина срещу тютюнопушене в света.

Снимка: sxc.hu

loading...