Създадоха ваксина срещу тютюнопушене


Създадоха първата в света ваксина срещу тютюнопушене. Новата ваксина представлява средство, стимулиращо изработването на антитела, които блокират никотина в кръвта.

Първата в света ваксина срещу тютюнопушене е разработена от компанията Селекта (Рус). Очаква се през 2018 година тя да се появи по аптеките, съобщи сайтът newsru.com.

По думите на руските учени от дъщерната компания на големия американски холдинг, ваксината представлява средство, стимулиращо изработването на антитела, които блокират никотина в кръвта.

Провокира се имунен отговор срещу тютюна. В резултат на действието на ваксината човек спира да изпитва приятно усещане при пушенето, защото никотинът не може да влияе на мозъка. По този начин се губи смисълът от пушенето и човек лесно се преборва с психологическата зависимост.

Според статистически данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година тютюнопушенето причинява смъртта на около 4 милиона души. Хората не се отказват от цигарите въпреки информациите за вредата от никотина, забраните за пушене на обществени места в много страни и увеличаването на данъците.

Същата група руски учени сега разработва ваксини срещу диабет, хепатит В и рак на кожата.

Междувременно ново изследване на новозеландски учени показва, че пушачите, които преминават на електронни цигари, за да се откажат от вредния си навик, имат същия шанс за успех като използващите никотинови лепенки, съобщиха агенциите Асошиейтед прес, Ройтерс, БТА и БГНЕС.

Първото по рода си изследване сравнява ефикасността на електронните цигари с по-стандартните никотинови лепенки като терапия срещу тютюнопушене.

Учените от университета на Окланд установиха, че нивата на успеваемост са сходни, като е по-вероятно електронните цигари да помогнат на използващите ги на намалят количеството тютюн, което пушат. Освен това хората преминават с много по-голяма готовност на електронни цигари, отколкото на никотинови лепенки.

Специалистите не са единодушни за ползата и вредата от електронните цигари. Според някои те предразполагат към никотиново пристрастяване, но други ги защитават като най-полезното средство за намаляване и отказване от тютюнопушенето.

В изследването са участвали 657 пушачи, които са искали да спрат цигарите. То е продължило 6 месеца. Около 57 процента от хората на електронни цигари намалили изпушваните цигари поне наполовина в края на този период в сравнение с 40% от групата с никотинови лепенки. Процентът на отказалите се от вредния навик в групата с електронни цигари също е по-висок – 7,3 спрямо 5,8 при никотиновите лепенки и 4,1 от тези на плацебо.

Снимка: Ezran Kamal

loading...