Създадоха второ противозачатъчно за мъже

Противозачатъчно хапче за мъже премина успешно клинични изпитания в САЩ.

Американски учени, тестващи противозачатъчно хапче с група мъже, заявиха, че то е безопасно, понася се добре и ефектът от него е обратим, съобщи BBC.

Това е второто обещаващо противозачатъчно хапче за мъже в процес на изпитания. Съществува и гел с такъв ефект, който също е в изпитания.

Специалисти от Биомедецинския изследователски институт в Лос Анджелис и Вашингтонския университет очакват да минат десетина години преди противозачатъчното хапче за мъже да излезе в продажба.

За 28-дневен период проучването тествало общо 40 мъже, от които десетима, които взимали пласибо, и 30, които приемали експерименталния медикамент 11-beta-MNTDC (11β-Methyl-19-Nortestosterone-17β-Dodecylcarbonate).

Хапчето 11-beta-MNTDC е модифицирана синтетична форма на тестостерона. То действа както върху мъжките хормони, така и върху прогестерона, който освен от женските яйчници, се освобождава и от мъжката ендокринна система за производство на тестостерон.

Идеята е хапчето 11-beta-MNTDC да намали производството на сперма в тестисите, но нивото на тестостерона в останалата част от организма да се запази.

Страничните ефекти от приема на 11-beta-MNTDC били малко на брой и леки. Петима от приемащите медикамента съобщили за лека еректилна дисфункция, но без да се подтиска сексуалната активност-

Резултатите ни показват, че хапчето, което комбинира две хормонални дейности в една, намалява производството на сперма, като в същото време запазва либидото, каза проф. Кристина Уанг, един от ръководителите на изследването.

Учените закличили, че е необходимо по-мащабно и по-продължително изследване върху тови препарат, за да се прецени добре действието му.

Резултатите от този експеримент са публикувани в изданието на академията на Оксфорд Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism през март 2019 г.

Снима: Дийп Кхичер