Създадоха диетичен шоколад с водорасли


Специалисти създадоха диетичен шоколад с намалено съдържанието на мазнини благодарение на водорасли.

Британски учени създадоха диетичен шоколад, в който мазнините са намалени с помощта на миниатюрни мехурчета агар – вид морска трева, съобщи изданието New Scientist.

Агарът има и друго полезно свойство. Тъй като съдържа 80% фибри, агарът потиска апетита.

Досегашните опити да бъде намалено съдържанието на мазнини в шоколада не бяха много успешни, защото от това страдат и вкусът му, и текстурата, припомня агенция БТА.

Мехурчетата агар обаче са по-плътни, а и фибрите им са много засищащи. Що се отнася до вкусът им – според учените на университета от Уорик, Англия, той е доста добър.

През 2012 година екип от учени към университета в Уоруик разработи по-здравословен вариант на шоколада с помощта на плодов сок.

Изследователите са успели да заменят 50% от мазнините, намиращи се в обикновения шоколад, с миниатюрни капчици плодов сок, с размер, по-малък от 30 микрона в диаметър.

В научна публикация, публикуван в изданието Journal of Material Chemistry, те твърдят, че за момента са успели да влеят портокалов и боровинков сок в мляко, черен и бял шоколад.

Полученият продукт има същата текстура и усещане като истински шоколад, но и неизбежният плодов вкус.

А най-големите почитатели на шоколада може да опитат тази шоколадова диета за отслабване. 🙂

Снимка: Magic Madzik

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад: