Създадоха диетично фиде от дърво

фиде от дърво

Японска компания създаде фиде от дърво, което не съдържа мазнини и глутен и е десетки пъти по-нискокалорично от пшеничното.

Дървото е най-новият диетичен продукт, след като японска текстилна фирма пуска на пазара фиде с почти нула калории, изготвени от дървесна пулпа.

Компанията Омикенши със седалище в Осака, Япония, е специализирана в производството на изкуствена коприна. Преориентираме се вече към пазара за храни, казва в интервю Такаши Асами, мениджър Стратегическо развитие в компанията. Търсенето на диетични храни е високо, докато японският текстилен пазар е застрашен от нарастващия внос, допълва той

Най-новата разработка на Омикенши е свързана с именно хранително-вкусовата промишленост. Тя превръща несмилаемата целулоза в богато на фибри брашно, като прибавя към него растението конджак. То е познато също под наименованието Дяволски език, съобщава британският вестник Daily Mail.

Конджакът прилича на гулия и расте в Япония, като широко се използва в производството на нудли.

Продукцията на Омикенши съдържа само 60 калории на килограм, в сравнение с 3388-те калории на пшеницата, което е над 56 пъти. В него няма мазнини, нито глутен.

Комбинацията от дървесна пулпа и конджак придава много добър вкус и аромат на продукта.

Производството на новите дървесни нудли започва през 2016 година с първоначален обем от 30 тона месечно. Министър-председателят на Япония Шинзо Абе е облекчил процеса за етикетирането на храните за такива продукти, които производителите рекламират като диетични и насърчават здравословното хранене, без да има нужда от одобрението на японските здравни органи.

Представяме и видео с фидето на Омикенши (на английски език):

Снимка: Омикенши