Създадоха здравословни червено-лилави картофи


лилав картоф

Американски учени създадоха ярколилави картофи, богати на хранителни вещества и антиоксиданти.

Молекулярни биолози от САЩ разработиха нов сорт картофи, богати на полезни вещества и лишени от канцерогенни такива. Цветът на зеленчука не е обичайния бял или жълт, а ярколилав.

Творението е на учени от Университета в Колорадо, САЩ.

Необичайният цвят на меката част е доказателство за голямото наличие на антиоксиданти, се казва в прессъобщение на университета.

Има различни цветни картофи като червени, лилави, жълти и бели. Сред тях най-богати на антиоксиданти са лилавите и червените картофи, твърдят изследователите.

Учените в продължение на много години работят над специалния сорт, разработен в картофената програма на университета.

Освен на антиоксиданти, новият вид червено-лилав картоф е богат на витамин С, фолиева киселина, калий, желязо, цинк и фенолни съединения.

Според американските биолози, картофите им съдържат в себе си толкова антиоксиданти, колкото боровинки или нар, които се смятат за най-добрия източник на тези вещества в природата.

Антиоксидантите, открити в новоразработените лилави картофите играят ключова роля при превенцията на няколко патологични състояния, включително рак, сърдечни заболявания и атеросклероза. На молекулярно ниво антиоксидантите ограничават действието на някои свободни радикали, които причиняват увреждане на биологични молекули, като например протеините и ДНК-то.

В червено-виолетовата разновидност картофи също така има по-ниски нива на акриламид – химикал, който се образува по време на пържене или печене на картофите.

Новите червено-лилави картофи са богати също на фитохимикали, които значително намалямат образуването на катаракта при пациенти с диабет.

Учените смятат също, че новият им лилав картоф ще окаже значително действие върху хранително-вкусовата промишленост, тъй като картофите са №1 зеленчук в САЩ и заемат 4-то място по важност сред културите за изхранване след пшеницата, ориза и царевицата.

Снимка: Държавен университет в Колорадо

loading...