Създадоха изкуствена кожа от клетки на пациенти с изгаряния

изкуствена кожа

Биоинженери създадоха изкуствена кожа, която пасва като ръкавица.

Учени от Колумбийския университет в САЩ откриха начин за отглеждане на кожа за пациенти, които се нуждаят от трансплантация след изгаряния. Това се съобщава в пресрелийз на университета, цитиран от агенция БГНЕС.

Според експертите вече е възможно да се отглеждат фрагменти от кожа от клетки на пациент и да се принтират с помощта на 3D принтер. В този случай обаче формата на материала е стандартизирана и той трябва да бъде пригоден за всеки отделен човек, който е получил изгаряне. Учените са създали начин за отглеждане на проби от кожа с всякаква форма – индивидуално за всеки пациент.

На първия етап от създаването на пробата учените сканират увредената тъкан с лазер, след което моделират желания фрагмент на компютър. На 3D принтер се създава скелет, върху който се вграждат кожни клетки на пациента. Върху скелето се нанася хранителната среда, необходима за растежа на тъканите.

Целият процес отнема около три седмици. Учените казват, че са тествали този вид кожа върху лабораторни животни и са постигнали успех.

Накрая авторите отбелязват, че за да се премине към изпитания на метода върху хора, трябва да се провери колко бързо различните фрагменти от кожа ще се приемат без отхвърляне от животните.

„Триизмерните кожни конструкции, които могат да бъдат трансплантирани като „биологично облекло“, биха имали много предимства“, казва водещият разработчик д-р Хасан Ербил Абачи, асистент по дерматология в колежа за лекари и хирурзи Vagelos на Колумбийския университет. „Те драстично ще сведат до минимум необходимостта от зашиване, ще намалят продължителността на операциите и ще подобрят естетичните резултати.“

В бъдеще Абачи предвижда присадки да бъдат направени по поръчка от собствените клетки на пациента. Само с проба от кожа 4X4 mm могат да бъдат култивирани и умножени достатъчно клетки, за да се създаде достатъчно кожа, за да покрие човешка ръка.

„Друга завладяваща употреба биха били трансплантациите на лице, при които нашата носима кожа ще бъде интегрирана с подлежащите тъкани като хрущяли, мускули и кости, предлагайки на пациентите персонализирана алтернатива на трансплантациите на труп“, казва Абачи.

Резултатите от изследването са публикувани в списание „Science Advances“ на 27 януари 2023 г.

Снимка на създадена изкуствена кожа: Alberto Pappalardo and Hasan Erbil Abaci / Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons