Създадоха изкуствен черен дроб

Руски учени създадоха изкуствен черен дроб, предадоха световните агенции, цитирани от агенция БГНЕС.

Учени от руския град Челябинск създадоха изкуствен черен дроб, който ще подпомогне пациентите, които спешно се нуждаят от трансплантация. Апаратурата, която заменя човешкия черен дроб, е разработена в лабораторията по изкуствени клетки и органи в Южен Урал. Тя помага да се прочисти кръвта, като я пропуска през специален филтър за премахване на токсините.

Процедурата на новата технология продължава около два часа и е подобна на хемодиализата при страдащите от бъбречна недостатъчност.

Изобретението ще помогне на пациентите да дочакат трансплантация, като в някои случаи е възможно да се постигне значим терапевтичен ефект, така че болният да се излекува напълно и повече да не се нуждае от сложната операция по пресаждане.

Учените от Челябинск възнамеряват да усъвършенстват апаратурата за пречистване на кръвта, като добавят специален резервоар с екстракт от свински черен дроб. Чрез него в организма ще постъпват полезни вещества, а това значително ще удължи живота на пациентите с чернодробни заболявания, уточнява monitor.bg.

Снимка: sxc.hu