Създадоха инсулинува капсула за орален прием

инсулинова капсула

Нова капсула, съдържаща инсулин, която се приема през устата, заменя инжекциите за диабетици.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (МИТ) в САЩ са разработили лекарствена капсула за пациенти с диабет тип А, която е инженирана, за да оцелее в стомашната киселина.

За тази технология се похвали университетът чрез съобщение на 7 октомври 2019 г.

Много лекарства, особено тези, направени от белтъчини, не могат да се приемат през устата, тъй като се разграждат в стомашно-чревния тракт, преди да влязат в действие. Пример за това е инсулинът, който пациентите с диабет трябва да си инжектират ежедневно или дори по-често.

Надявайки се да намерят алтернатива на тези инжекции, инженерите на МИТ, работещи съвместно с учени от фармацефтичната компания Novo Nordisk, са проектирали нова лекарствена капсула, която може да пренася инсулин или други протеинови лекарства и да ги предпази от суровата среда на стомашно-чревния тракт. Когато капсулата достигне тънките черва, тя се разгражда, за да разкрие разтворими микроигли, които се прикрепят към чревната стена и освобождават лекарство за поемане в кръвта.

Революционното инсулиново хапче може да лиши милиони хора, живеещи с диабет тип А, от необходимостта да си бият ежедневни инжекции, твърдят изследователите.

„Ние сме наистина доволни от последните резултати от новото технологично устройство за орално приемане, което нашите членове на лабораторията са разработили заедно с нашите сътрудници, и с нетърпение очакваме да се надяваме, че ще помогне на хората с диабет и други заболявания в бъдеще,“ казва Робърт Лангър, професор в института Дейвид Кох към МИТ и член на Института за интегративни изследвания на рака Кох.

Когато хапчето се погълне и достигне до тънките черва, то се разпада до разтваряне на микроиглички, които се прикрепят към чревната стена, освобождавайки лекарството в кръвоносната система.

Предишните опити да се даде на пациентите инсулин под формата на хапчета се провалиха, тъй като те не могат да издържат на стомашната киселина и освобождават хормона твърде рано.

При тестове на свине, капсулата от 30 мм, заредена със същото количество инсулин като инжекция, успяла да достави инсулин в кръвообращението също толкова бързо.

„Ние я проектирахме така, че да има достатъчна сила да доставя инсулиновите микроиглички до стената на тънките черва, като се разтварят в рамките на няколко часа, за да предотвратят запушването на стомашно-чревния тракт“, казва водещият автор на изследването професор Естер Кафарел-Салвадор.

Хапчето е покрито с полимер, който може да оцелее в силно киселата среда на стомаха, преди да стигне до тънките черва, където трябва да се разтвори. Защитният слой, който е проектиран да се разтвори при pH по-голямо от 5,5, след това ще изчезне и капсулата ще се разгъне в триъгълна форма. Всеки от ъглите й е покрит с няколко „игли“ с дължина 1 мм, които изпомпват лекарството директно в кръвообращението, придържайки се към чревната стена и стартирайки процеса на понижаване на нивата на кръвната захар.

„Голяма част от нашата работа е мотивирана от становището, че както пациентите, така и здравните специалисти предпочитат оралния начин на приложение пред инжекционния,“ казва съавторът и гастроентеролог д-р Джовани Траверсо.

Новата капсула може да представлява важна стъпка към въвеждането на перорални доставки на протеинови лекарства, което е огромно предизвикателство от десетилетия.

Хората с диабет тип А не могат да произвеждат достатъчно инсулин, който контролира кръвната захар. Така нивото на глюкоза става твърде високо, в резултат на което те се нуждаят от ежедневни инжекции с инсулин, за да поддържат нивата на кръвната захар под контрол.

Тези с диабет тип 2 – който е свързан със затлъстяването – обикновено не се нуждаят от инсулин, тъй като телата им са в състояние да го произвеждат по естествен начин.

Научната разработка за революционната капсула, доставяща орално инсулин, е публикувана в изданието Nature Medicine на 7 октомври 2019 г.

Снимка на инсулиновата капсула: изследователският екип