Създадоха лек срещу рак на панкреаса

лаборатория

Британска лаборатория разработи нов препарат срещу рак на панкреаса.

Изследователи от Лондонския университет във Великобритания разработиха препарат, който кара имунната система на човека да се бори с тежка форма на рак на панкреаса, който е смъртоносен в 100 процента от случаите досега.

Лекарството няма странични ефекти и удължава живота на пациентите, пише британския вестник Guardian, цитиран от агунция БГНЕС. Генетичната панацея от рака на панкреаса е излекувала мишки.

В изпитанията на препарата IMM-101 са участвали 110 души. При това в 85% от случаите ракът на пациентите бил с метастази – в най-агресивния стадий на болестта. Болните, които минали обичайните химиотерапия, живеели средно 4,4 месеца. На онези пациенти обаче, които вземали IMM-101, животът се удължавал минимум със 7 месеца, а в някои случаи и над година.

Препаратът IMM-101 активизира така имунната система, че лимфоцитите атакуват само дефектните клетки, а не и здравите, както се случва при другите методи. Така лекуваните пациенти не губят трудоспособност.

Но някои специалисти посочват, че новият препарат удължава живота на болните, но незначително, макар че в отделни случаи това удължаване може да обхваща няколко години.

За цялостното доказване на ефективността му са необходими допълнителни изследвания, подчертават учените.

Снимка: American National Cancer Institute