Създадоха меланоцити чрез стволови клетки


Френски учени получиха нормално функциониращи меланоцити на базата на плурипотентни стволови клетки.

Това постижение дава надежди, че може да бъде намерен лек за здравословни проблеми, свързани с пигментацията на кожата, съобщи сп. Science et Avenir, цитирано от агенция БТА.

Меланоцитите са клетки, които произвеждат пигмента меланин. Той придава на кожата нейния цвят и същевремнно я защитава от ултравиолетовите лъчи. Тези клетки могат да допринесат за лекуване на болести като албинизъм и витилиго, които се характеризират с липса или изчезване на меланоцитите, обяснява actualno.com.

Екипът на Кристин Балдески от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания получил меланоцити на базата на човешки ембрионни стволови клетки и индуцирани стволови клетки, които са препрограмирани възрастни клетки.

В двата случая учените успели да ориентират диференцирането на клетките към меланоцити, които могат да произведат меланин и да снабдят с него кератиноцитите – клетките на епидермиса. Тези кератиноцити и меланоцити, произлезли от стволови клетки, ще трябва да бъдат тествани върху хора.

Балдески увери, че вече се подготвя експеримент с пациенти, засегнати от дрепаноцитоза (сърповидноклетъчна анемия) и кожни увреждания.

Снимка: zdraven.bg