Създадоха мехлем, който подобрява шансовете след змийско ухапване


При змийско ухапване, прилагането на мехлем, който забавя функционирането на лимфните жлези, може да подобри времето за оцеляване с 50%, показва проучване.

При експерименти върху хора и мишки, изследователи от Австралия са открили, че клас компоненти, наречени азотни оксиди, отлага проникването на токсините от смъртоносните змийски ухапвания в кръвоносната система. Азотните оксиди участват в регулацията на кръвното налягане и мозъчната активност, като е доказано, че намалява кръвното налягане при пациенти, претърпели удар.

Около 100 хиляди души в света умират всяка година от ухапвания на змии, а 400 хиляди други губят крайниците, които са били засегнати от отровата, обобщават агенците АФП и БГНЕС.

Отдавна беше известно, че много змийски отрови съдържат големи молекули, които се предават чрез лимфната система, преди да навлязат в кръвообращението. Освен това учените са установили, че азотният окис забавя движението на лимфата към сърцето.

Дирк ван Хелдън, изследовател в Университета на Нюкасъл, Великобритания, е комбинирал тези факти, за да създаде теорията си. Последвалите опити с доброволци и подобна на отровата субстанция са доказали правотата му.

Новото лечение ще може да се използва и за лечение на ухапвания по тялото или главата. В момента лекарите предписват обездвижване на пациента и максимално прекъсване на кръвния поток в засегнатия район.

Снимка: Zsolt Zatrok, sxc.hu

loading...