Създадоха мини кардиостимулатор по-малък от оризово зърно

Учени създадоха миниатюрен кардиостимулатор с размерите на оризово зрънце.

Неговото масово производство ще започне най-вероятно след пет години, обяви един от авторите на изобретението, докторът на медицинските науки в Колумбия Хорхе Рейнолдс.

След 11 години упорита работа съвместно с учени от Тайванския технологичен институт, американски и европейски университети успяхме да създадем миниатюрен кардиостимулатор, изработен с помощта на нанотехнологии. Той е по-малък от оризово зрънце и може да се имплантира напълно под кожата, получавайки енергия за своето функциониране непосредствено от свиването на сърдечния мускул“, заяви пред колумбийската телевизия Caracol доктор Рейнолдс, който през 1958 г. първи в света изобрети кардиостимулатора.

В най-скоро време се очаква изобретението да бъде тествано на животни, а масовото му производство да започне след пет години, съобщи агенция БГНЕС. Имплантирането му на пациента ще става в лабораторни условия, но цялата процедура ще отнема само 15 минути. Лекарите ще могат да наблюдават здравословното състояние на пациентите дистанционно.

Според Рейнолдс новият кардиостимулатор ще струва около 1000 долара, докато цената на днешните апаратчета е 12 0000 щатски долара.

Доктор Хорхе Рейнолдс посвещава цялата си кариера на изучаването на сърцето. Той е завършил университетите в Богота и Кеймбридж. За изминалия половин век над 73 милиона души са ползвали кардиостимулатор.

Снимка: sxc.hu