Създадоха мрежа от нервни клетки в мозъка на биопринтер

мозък

Учени възпроизведоха мрежа от нервни клетки в мозъка.

Учени от университета Монаш са възпроизвели мрежа от нервни клетки в човешкия мозък с помощта на 3D биопринтер, съобщиха от университета на 20 септември 2023 г., цитирани от агенция БГНЕС.

Екипът успя да демонстрира триизмерното подреждане на сивото и бялото вещество в човешкия мозък чрез отпечатване на структури от живи клетки. По този начин беше възможно да се проследи образуването на връзки между различни слоеве в кората.

Експертите са открили, че проекции от неврони в сивото вещество лесно растат през слоя бяло вещество, използвайки последното като „мост“ за комуникация с нервните клетки в други слоеве.

Авторите подчертават, че са успели не само да създадат мрежа от мозъчни неврони, която се наблюдава в естествени проби, но и да симулират съответното поведение и функция на невроните. Това беше потвърдено чрез чувствителни електрофизиологични измервания.

В бъдеще, въз основа на тази технология, изследователите ще могат да изучават формирането на нервната мрежа, развитието на определени заболявания, както и да тестват ефектите на различни лекарства върху нервната система.

Резултатите от работата са описани в списанието „Advanced Healthcare Materials“ за първи път на 27 юни 2023 г.

Илюстрация на мозък: Unsplash