Създадоха нанопрепарат, атакуващ отвътре клетките на рака на гърдата

Изследователи от Неврохирургическия институт Максим Дуниц в САЩ ъздадоха нанопрепарат, който за разлика от другите препарати, които атакуват раковата клетка отвън и без особено да я обезвреждат, я напада отвътре.

Новият препарат е съставен от много лекарства, които химически са свързани с едно и също т. нар. транспортно средство, което ги доставя по предназначение вътре в раковата клетка. Лекарствата се натрупват в нея и я атакуват на молекулярно равнище. В резултат раковите клетки губят способността да нарастват и да се разпространяват, пише агенция БГНЕС, позовавайки се на в-к The Times Of India.

Технологията вече е проверена върху гризачи. Учените изследвали HER2-положителен рак на млечната жлеза. Това е вид рак, който вследствие на генетичната мутация произвежда протеин в големи количества, стимулиращ растежа на раковите клетки.

Учените създали лекарство, което съдържа множество молекулярни компоненти всеки с определена роля. Едни от ключовите компоненти са молекулата херцептин, атакуваща генетичния механизъм, отговарящ за изработването на нов протеин, и една молекула, разширяваща кръвоносните съдове на тумора и доставяща лекарствата в раковите клетки. Препаратът е инжектиран в мишки, на които са били присадени ракови клетки от гърдата на жената, и резултатът е чувствително намален растеж на туморните клетки.

Илюстрация: Dora Pete