Създадоха наночастици, почистващи плаките

Наночастици може в бъдеще да чистят плаките в артериите, обявиха учените.

Наночастици, действащи като мини безпилотни летателни апарати, може да елиминират плаките холестерол във вътрешността на артериите, става ясно от медицинско проучване.

До момента този начин на лечение се изследваше само върху лабораторни мишки. Предстои да се направят многобройни други тестове, но лекарите проявяват голям интерес към този нов начин за борба със атерослерозата, запушването на артериите с плаки мазнини, което е една от основните причини за смъртността в САЩ и други развити страни.

Това е първи пример за насочена технология, която използва наночастици за намаляване на плаките в артериите, каза Омид Фаруфхзад, който е един от авторите на изследването, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Години изследвания и сътрудничество ни позволиха да стигнем до това да използваме нанотехнологии, за да лекуваме склерозирали съдове, обясни той.

В този конкретен случай учените ще използват наночастиците като транспорт за лекарствата, които трябва да стигнат директно до местата, където има натрупани плаки.

Опитите върху мишки дават много обнадеждаващи резултати за почистване на артериите от наслояваният. Тъй като обаче мишките не получават инфаркт тази технология трябва да се изпробва и върху хора, за да се види доколко такова лечение може да бъде ефикасно.

Преди да се направят такива тестове върху човек обаче ще минат много години.

Снимка: Ед Утман