Създадоха наночастици срещу резистентни на лекарствата бактерии

От високотехнологичната фирма IBM обявиха създаването на първите биоразградими наночастици, които имат способността да откриват и унищожават резистентни на лекарства бактерии.

Резултатите от изследванията на IBM разкриват нови видове наночастици, които се привличат от клетки на стафилококовите бактерии, резистентни към антибиотика метицилин, пише агенция БГНЕС. По този начин те унищожават стафилококовите бактерии, без обаче да увреждат здравите клетки.

Това откритие може значително да подобри ефективността при лечение и е един от примерите за способността на IBM да използва технологии за развитие и подобрение на медицината.

Новите начини за лечение на заболявания, както и достъпността на здравните услуги в цял свят са от решаващо значение за здравето на населението, смята д-р Даниел Грул изследовател от екипа на, IBM Research Almaden. IBM инвестира 6 милиарда долара годишно за проучване и разработване, като голяма част от тази сума се влага в сферата на здравеопазването.

IBM има дългогодишна история в създаването и свързването на системи, за обмен на информация за пациента. За да отпразнува стогодишния си юбилей компанията създава “икона на прогреса”, която представя приноса на IBM към борбата със заразни болести и приноса към световното здраве.

От първия апарат за разделяне на кръвта на съставките, който доведе до лечение на левкимия, първият сърдечно-белодробен апарат, който поддържа пациента в будно състояние по време на операция, до ексимер лазер, използван в очна хирургия LASIK, IBM прави сериозен принос в сферата на здравеопазването и естествените науки.

Снимка: sxc.hu

loading...