Създадоха нервни клетки от кожата

Изследователи обявиха, че са създали нервни клетки от обикновени кожни клетки, което е нов подход в изследването на стволовите клетки.

Създадени са моторни неврони от iPS стволови клетки. Учените се надяват, че iPS клетките може да предоставят заместител на ембрионалните стволови клетки и начин за терапия на редица болести. Моторните неврони карат мускулите да се свиват, а способността за създаването на нови неврони може да помогне в лечението на болести като амиотрофична латерална склероза, или ALS, съобщи екипът от Калифорнийския университет на Лос Анджелис, САЩ.

Стволовите клетки са универсалните клетки на тялото и вид от тях, взет от ембриони на няколко дни, има способността да се превръща във всеки вид клетки или тъкани в тялото. Изследователите откриха начина да накарат клетките да “обърнат часовника” си и да действат като бебешки клетки – резултатът са така наречените iPS клетки. Учените са използвали този метод, за да препрограмират кожни клетки обратно към ембрионалния стадий, след което са ги превърнали в моторни неврони. След това те ще прикачат тези клетки към мускулни клетки и ще проверят дали могат да ги накарат да осъществят контакт.

Надеждата е някой ден да се използва кожна проба от пациент, за да се създава тъкан за трансплантация, или може би да се създаде библиотека от клетъчни типове от здрави донори, за да се лекуват генетични болести, пише агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu