Създадоха ново, революционно лечение за хепатит C

Лекарство, което се справя с хепатит C по напълно нов начин, се е оказало много ефективно при шимпанзетата и е работело няколко седмици след прекратяване на лечението, предаде агенция Ройтерс, цитирана от агенция БГНЕС.

Има надежди, че лекарството на датската компания Santaris Pharma AS, носещо експериментално означение SPC3649, може да замени по-токсичните лекарства като част от коктейл за борба с хепатит C, смята Робърт Ланфорд от Югозападната фондация за биомедицински изследвания в Сан Антонио, Тексас.

Докато се провеждаше проучването, бяхме впечатление колко добре работи лекарството“, обясни той.

Ланфорд, който няма да финансови връзки с датската компания, редовно провежда тестове на нови средства за лечение на хепатит C върху шимпанзета, които са единствените животни освен хората, податливи на вируса. Този вид хепатит се пренася по кръвен път и уврежда черния дроб, като причинява хронични проблеми, цироза, рак и смърт. Това е най-често срещаната причина за болести на черния дроб по цял свят, която засяга около 3,2 милиона души в САЩ и 170 милиона души по света.

Обичайното лечение включва 48 седмици с Интерферон и антивирусния препарат Рибавирин. Комбинацията работи само при около половината пациенти, а някои развиват толкова тежки странични ефекти, че трябва да спрат лечението.

Новият препарат е насочен към генетичния материал в микро-РНК, който вирусът използва, за да се репродуцира. Лекарството на Santaris блокира този процес. При две шимпанзета, които са получили по-голяма доза препарат, е имало намаление на нивата на вируса с 350% за 12 седмици.

Предвид липсата на токсични ефекти при шимпанзетата, компанията е започнала клинични изследвания върху доброволци.

Снимка: sxc.hu