Създадоха очила за далтонисти

Американски учени създадоха очила за далтонисти, които ще им помагат да виждат света около себе си.

Очилата са с розови стъкла, но позволяват на далтонистите да различават зеления и червения цвят, което е главният проблем при хората с подобен дефект на зрението. “Аз имам същия проблем и когато сложих очилата забелязах цветовете”, заяви доктор Даниел Бор от университета в Съсекс, Великобритания, цитиран от агенция БГНЕС.

Очилата Oxy-lso, които са дело на американския учен Марк Чангизи, първоначално били предназначени за медицинска. Сега могат да се купят свободно за 222 евро. Единственият недостатък на очилата е, че правят жълтите предмети почти невидими.

Статистиката показва, че един на всеки 12 мъже и една на 200 жени са далтонисти. Повечето от тях не различават червеното, зеленото и синьото.

Wikipedia описва подробно:
Цветна слепота или дисхроматопсия е дефект на човешкото зрение, който се изразява в неспособността да се разграничават определени или всички цветове.

Понякога на български като синоним се използва думата далтонизъм, въпреки че всъщност терминът означава точно определен вид цветна слепота — деутеранопия. Терминът произлиза от името на английския химик Джон Далтон, който сам страда от това зрително нарушение и първи го описва. Далтонизмът е частен случай на цветната слепота по отношение на червения цвят.

Цветната слепота може да бъде вродена или придобита: при различни заболявания на зрителния нерв и особено атрофията му. Вродената цветна слепота е нелечима.[3]
Също така тя може да е пълна или частична.

При пълната цветна слепота, още известна като монохроматизъм или ахроматопсия, всички цветове се възприемат като нюанси на сивото. Това нарушение е изключително рядко срещано, при това се наблюдава в комбинация с други оплаквания като ниска острота на зрението и повишена чувствителност към светлина.

Частичната цветна слепота (още дихроматизъм) се изразява в неспособност да се различи един от трите основни цвята — червен, зелен, син, като нарушенията се наричат съответно протанопия, деутеранопия и тританопия. При частичната цветна слепота всички възможни нюанси на цвета, към който окото е безчувствено, се представят като комбинация от другите два цвята. Най-рядко срещаната от трите форми е тританопията.

За установяване на цветна слепота се използват многоцветни (полихроматични) таблици, известни като тестове на Ишихара по името на японския офталмолог Шинобу Ишихара.

Снимка: Rilind Hoxha