Създадоха презерватив срещу ХИВ, херпес и ЧПВ

Биотехнолози създадоха презерватив, който убива вирусите на ХИВ, херпес и ЧПВ до 99.9%.

До края на 2014 г. на пазара излиза първият презерватив, който убива вируса ХИВ, пишат британските медии, цитирани от агенция БГНЕС.

Тестовете са показали, че кондомът VivaGel ефективно премахва риска от ХИВ, херпес и човешки папиломен вирус (ЧПВ) при 99,9% от случаите.

Презервативът, разработен от австралийската биотехнологична фирма Starpharma, съдържа активна съставка, предназначена за справяне с полово предавани инфекции.

Продуктът вече е получил сертификат, проправящ му пътя към масовия пазар. Това означава, че презервативът, първият по рода си, трябва да бъде достъпен за закупуване до края на 2014 година.

Кондомът е разработен на базата на VivaGel, съдържащ 0,5% противомикробен препарат, разработен специално като средство против ХИВ.

Експертите се надяват гела да помогне за намаляване на предаването на ХИВ по полов път, както и други полови болести, като същевременно намалява риска от бременност.

Презервативът ще се произвежда в партньорство с друга австралийска фирма Ansell, която отговаря за 70% от производството на презервативи в Австралия.

Снимка: Bill McElligott