Създадоха противозачатъчни за мъже

Противозачатъчни хапчета за мъже вече са реалност, съобщиха австралийски изследователи.

Учени обявиха създаването на противозачатъчни за мъже.

Предишните опити в тази сфера целяха да променят хормоните в организма на мъжа, като влияят върху сперматозоидите му. Новата техника работи като временна вазектомия, тоест пречи на сперматозоидите да напускат тялото на мъжа по време на секс.

Това ще намали притеснението на жените, че всичко е само в техни ръце, пише агенция БГНЕС.

Освен това много проучвания показаха, че женските противозачатъчни хапчета за предпазване от нежелана бременност увеличават риска от инфаркт или инсулт.

И все пак не всички жени приветстват новината. Проучване през 2011 г. показа, че половината от представителките на слабия пол не биха се доверили на мъжки противозачатъчни хапчета и то не защото то не действа, а защото се съмняват мъжете да помнят, че трябва да ги взимат редовно.

Д-р Сабатино Вентура от екипа от университета Монаш в Австралия публикува откритието в началото на декември 2013 г., като обясни, че техниката действа, като блокира два протеина, участващи в процеса на еякулация.

Това значи, че медикаментът не се опитва да промени хормоните в организма на мъжа, а влияе на начина, по който спермата се отделя. Това означава, че всички потенциални странични ефекти ще бъдат намалени.

Снимка: Mitya Ku