Създадоха първата успешна ваксина срещу малария

Ваксина срещу малария намалява опасността от развиване на заболяването при африканските деца с 50%, сочат първите резултати от третата фаза на тестовете, оповестени на 18 октомври 2011 г. от световните агенции.

Ваксината RTS,S е създадена от фармацевтичния гигант GlaxoSmithKline. Тя е първата по рода си, целяща блокиране на паразит, а не на бактерия или вируси. Тестовете, които се провеждат на 11 области в близост до пустинята Сахара в Африка, показали, че децата между 5 и 17 месеца, които получавали три дози от ваксината, намалявали с 56% риска от развиване на клинична малария, която причинява висока температура и втрисане.

Колкото до острата форма на малария, етапът на заболяването, който може да се окаже фатален, защото се засягат кръвта, мозъкът и бъбреците, получилите ваксината било с 47% по-малко вероятно да развият заболяването.

Това е забележително, особено като помислите, че никога не е имало успешна ваксина срещу паразити в човешкото тяло“, заяви Цири Агбениега, директор на Комитета за клинични опити с RTS,S. “Макар че резултатите са окуражаващи, все още трябва да свършим много работа“, допълни той, цитиран от агенция БГНЕС.

Направени са анализи с данни от 6000 деца в рамките на изследванията, включващи 12-месечно наблюдение след ваксинирането. Необходими са повече данни от по-малката възрастова група – децата между 6 и 12 седмици, за да се прецени по-добре доколко действа ваксината, съобщиха експертите. В изследванията участват над 15 000 деца от седем африкански страни и те се очаква да продължат още две години.

Генералният директор на GlaxoSmithKline Андрю Уити заяви, че компанията вече е инвестирала 300 милиона долара в разработването на ваксината и цели да я произвежда на ниска цена без печалба за производителя. Около 90% от смъртните случаи от малария всяка година се регистрират в Африка, като 92% от починалите са деца под 5-годишна възраст, уточнява агенция АФП.

Снимка: Nancy Shi, sxc.hu