Създадоха синтетичен алкохол без махмурлук

пиян

Нов вид изкуствен алкохол ще носи познатото замайване, но не и махмурлук.

Синтетичен алкохол, който замайва, но без неприятните странични ефекти, може да се появи на пазара до пет години благодарение на британски учени.

Това съобщи британския вестник Mail.

Продуктът, наречен Alcarelle, е в последна развойна фаза. Продажбата му обаче още не е регулирана. Това обикновено отнема три години, но екипът на проф. Дейвид Нът очаква процесът да продължи по-дълго.

Синтетичният алкохол е разработен така, че да е невъзможно потребителят да изгуби контрол или да получи махмурлук.

Продуктът Alcarelle няма да е вреден за черния дроб – това е основна цел на създателите му, пишат те в официалния сайт на стартиращата компания и търсят инвеститори.

Очевидно трябва да премине през тестове, които да проверят дали молекулата е безопасна, каза ръководителят на екипа проф. Дейвид Нът.

Трябва да докажем, че е различна от алкохола. Ще демонстрираме, че не предизвиква токсичност като него. Синтетичният алкохол ще действа 45 минути, допълва той, цитиран от агенция БТА.

Проф. Нът е изследвал ефекта на алкохола върху мозъка. Той открил антидот на опияняването още като докторант през 1983 г., но до клинични изпитания не се стига, защото молекулата може да предизвика припадъци, взета от трезв човек.

Ефектът на алкохола е сложен, но може да се насочиш към тези части от мозъка, към които искаш, споделя проф. Нът.

Екипът планира да продаде Alcarelle на производителите на алкохол, така че да могат да използват активната съставка в продукцията си. Така потребителите няма да сменят любимите си напитки.

За забавление на всички от Zdraven.bg поздравяваме с песни в специална колекция от пиянски видео клипове, в които героите са видимо препили:

Снимка на почерпен мъж: jarmoluk