Създадоха суперхапче срещу диабет

Учените създадоха суперхапче, което ще спира развитието на диабет.

Нов медикамент, провъзгласен от някои учени за суперхапче, е най-новото оръжие в борбата срещу диабет, пише в-к Dayly Express, позовавайки се на американски специалисти.

Авторите на проучването от Медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, съобщават, че т.нар. суперхапче може да предотврати развитието на диабет при страдащи от затлъстяване хора и други рискови пациенти.

Учените са установили, че новаторско лекарство, известно като MK2, може да се добави към медикамента метформин – настоящата първа отбранителна линия срещу заболяването, съобщава агенция БТА.

Комбинирането на двата медикамента ще подсили ефекта на всеки от тях за контролиране на нивата на инсулина и кръвната захар, вярват специалистите.

Според тях този подход ще е особено полезен за пациенти със сериозно затлъстяване.

В експерименти с мишки учените са открили още, че MK2 понижава холестерола и не вреди на сърцето по начина, по който действат съществуващите медикаменти.

Комбинирането на метформин и MK2 крие голям потенциал в борбата срещу диабета. Метформинът сам по себе си върши отлична работа, но понякога не е от полза – например при пациенти с непоносимост към медикамента. В тези случаи са ни необходими други лекарства като например MK2.Комбинирането му с метформин подсилва ефекта, тъй като двата медикамента действат чрез различни биохимични пътеки, обясняват изследователите.

Суперхапчето е в състояние да предотврати развитието на заболяването и при пациенти в ранен стадий на диабет, известен като “преддиабет”, допълват учените.

Диабетът от тип две е сериозно състояние. Такъв тип изследвания са важни, тъй като ни разясняват връзката между затлъстяването и инсулиновата резистентност, твърди д-р Аласдаир Ранкин, част от екипа на изследването.

Снимка: Dennis Skley