Създадоха съединения срещу стареене на клетките

жена

Учените откриха средство против стареене.

Новосъздадени съединения имат възможност да променят механизмите, по които клетките остаряват.

Специалисти от Университета в Ексетър, Англия, са провели лабораторни тестове със създадени от тях съединения AP39, AP123 и RT01, като ги изпробвали върху ендотелиални клетки, покриващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

В резултат на изследването учените са успели да забавят стареенето на тъканите, намалявайки наполовина броя на по-старите клетки, неспособни на деление.

Еекипът също така идентифицира два фактора на съединяване на компоненти на клетките, които играят ключова роля в това кога и как ендотелните клетки остаряват.

Ефектът е постигнат благодарение на факта, че AP39, AP123 и RT01 са доставили сероводород в митохондриите, помагайки на стари и увредени клетки да получат необходимата енергия за по-дълго функциониране и забавяне на процеса на стареене.

Откритията увеличават възможността за бъдещи лечения, базирани на тези съединения, не само за кръвоносните съдове, които се втвърдяват с възрастта, което от своя страна повишава риска от сърдечно-съдови проблеми, включително инфаркти и инсулти, но и за други клетки.

С напредването на възрастта на човешкото тяло в него се натрупват стари клетки, които не функционират, както и по-млади клетки, каза професор Лорна Харийс от Медицинското училище на Университета на Ексетър. Това не е само ефект на стареенето – това е причина да остареем.

Съединенията, разработени от екипа, имат потенциала да променят механизмите, чрез които се осъществява стареенето на клетките.

Смятахме, че всяка от болестите, свързани с напредването на възрастта, като рак, деменция и диабет, има собствена уникална причина, но те всъщност следват един или два общи механизми, допълва тя. Това изследване се фокусира върху един от тези механизми, а откритията с нашите съединения потенциално отвориха пътя за нови терапевтични подходи в бъдеще. Те може да са основа за ново поколение антидегенеративни лекарства.

Почти половината от възрастните клетки, които тествахме, показаха признаци на подмладяване, каза професор Харийс.

Изследователите изследвали три различни съединения, всички развити в университета в Ексетър, и открили, че всеки води до 40-50% спад в броя на старите клетки на кръвоносните съдове.

Нашите съединения осигуряват на митохондриите в клетките алтернативно гориво, за да им се помогне да функционират правилно, казва професор Мат Уайтман, също от университета в Ексетър.

Много клинични състояния могат по същество да се разглеждат като ускорено стареене и поддържането на здрави митохондрии помага или да се предотврати, или да направят процеса обратим, допълва той.

Резултатите на учените са публикувани в специализираното списание Aging на 19 юли 2018 г., както и в уебсайта на Университета в Ексетър.

Снимка: CushySpa