Създадоха тест за рак на яйчниците

Учени създадоха революционен тест за рак на яйчниците.

Редовни кръвни изследвания вече могат да откриват рак на яйчниците преди етапа, когато обикновено жените са диагностицирани с болестта, съобщи Би Би Си.

Проектът е най-голямото изследване за рака на яйчниците в целия свят и е най-точният начин за прогнозиране на индивидуалния риск от развитие на болестта.

Според проучването, което започна през 2001 година, тестът е с точност до 86% и улавя заболяването в ранен стадий.

Направените открития са от фундаментална значимост, тъй като туморите на яйчниците са често смъртоносни когато са открити прекалено късно.

Първите резултати от продължилото 14 години пробно изследване на повече от 46 000 жени сочи, че туморите могат да бъдат открити по-рано, спасявайки много човешки животи.

Близо 7 100 жени са диагностицирани с рак на яйчниците всяка година във Великобритания и повече от 4 200 умират в борбата с болестта.

Ракът е труден за улавяне в ранен стадий, тъй като симптомите, които включват болки в долната част на корема, липса на апетит, оттоци и подпухналост, са често срещани и при други заболявания.

Професор Уша Менън от университета в Лондон заяви, че е оптимистично настроен и смята, че диагностицирането на болестта по-рано би довело до спасяването на много животи и би увеличило шансовете за успешно лечение, пише агенция БГНЕС.

Снимка: Натан О’Найонс