Създадоха универсална ваксина срещу грип от щамовете А


грипна ваксина

Биолози създадоха и тестваха универсална ваксина срещу грип от щамовете А.

Американски молекулярни биолози създадоха и успешно тестваха експериментална нановаксина срещу всички щамове на вируса на грип тип А, които предизвикват най-сериозните епидемии.

Това се казва в статия, публикувана в списание Nature Communications.

Нашата ваксина се състои от фрагменти на различни белтъци на вируса, които почти не се променят в хода на неговата еволюция. По тази причина имунната реакция засяга всички щамове на грипа, което е нехарактерно за обичайните сезонни ваксини, които са насочени срещу тази част на вируса, която най-бързо се променя. Нашата ваксина няма подобен недостатък и в бъдеще, когато приключат клиничните изпитания, ще предпази човек от грип за дълго време, заяви Лей Дън от университета на щата Джорджия в Атланта, цитиран от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Ежегодно грипните епидемии отнемат живота на хиляди хора. Борбата със заболяването се усложнява от това, че този вирус има три разновидности – А, В и С. По тази причина е трудно да се предскаже кой именно вид ще получи най-голямо разпространение през тази или следващата година.

Освен това ваксината позволява да се изработи имунитет само към един или няколко щама.

Най-опасните вируси спадат към тип А. Неговите разновидности се делят на групите А1 и А2. Към първата група спада вирусът на свинския грип, а към втората – на птичия грип.

Лей Дън и неговите колеги са направили първата сериозна стъпка за създаването на универсална ваксина, защитаваща ни от всички вируси тип А. За целта те са създали наночастици, състоящи се от няколко слоя мазнини и фрагменти от хемаглутинин, протеиновата броня на вируса, която играе ключова роля в неговото прикрепване към белодробните клетки.

Снимка на грипна ваксина: NIAID

loading...