Създадоха чип, който следи подробно здравето

Японски специалисти създадоха свръхтънък чип, който може да следи за доброто ни здраве.

Високотехнологичният чип ще може да следи многобройни показатели, като телесна температура, кръвно налягане, движенията на мускулите и пулса.

Японски учени разработиха свръхтънък чип, който може да бъде имплантиран върху човешкото тяло, за да следи физическото му състояние, предадоха агенциите Франс прес и БТА.

Интегралната схема е под формата на тънко фолио, което е много леко и гъвкаво. Чипът продължава да работи, дори при разтегляне или намачкване.

Според изследователите от университета в Токио, автори на разработката, този чип ще може да следи многобройни показатели, като телесна температура, кръвно налягане, движенията на мускулите и пулса.

На базата на чипа може да бъде разработен и тактилен сензор, който ще позволи на хора с увреждания да задействат уреди чрез уста или с други части на тялото си.

Чипът може да бъде закрепен към всякакви повърхности и той не ограничава движенията на човека, на когото е поставен, обясни ръководителят на екипа проф.Такао Сомея, чиято разработка беше публикувана в научното списание Nature.

Дебелината на новия чип е само 2 микрометъра. Той е 30 пъти по-тънък от обикновен лист хартия. Интегралната схема работи и в солена среда, устойчива е на пот и може да бъде имплантирана и вътре в човешкото тяло.

Снимка: Mr. T in DC