Създадоха чревна система от ембрионални стволови клетки

лаборатория

Пробив в изучаваните чревни заболявания постигнаха специалисти.

Учени успяха да създадат функционираща мини чревна система от ембрионални стволови клетки.

Този научен пробив ще позволи да бъдат по-подробно изучавани чревните заболявания, да се тестват нови лекарства и да се работи по регенеративни методи за чревни трансплантати.

Създаденият мини орган има собствена нервна система, което е стъпка напред в сравнение с първото поколение създадени лабораторно чревни тъкани. Това е необходимо за абсорбирането на хранителни вещества и извеждането на преработените хранителни отпадъци извън храносмилателните пътища, подчертават учените от медицински център в Детската болница в Синсинати, САЩ, и екип френски специалисти от Нант.

Резултатите са публикувани в списание Nature Medicine.

При нарушения в храносмилателната система се получават редица патологични състояния. За да създадат този орган в 3D, учените са поставили човешки ембрионални стволови клетки да се развиват в чревна тъкан, което вече е правено и по-рано.

Паралелно те са създали нервни клетки в конкретен ембрионален стадий, за да получат прекурсорни клетки на чревната нервна система, които са присадили в чревна тъкан. Те са получили човешка тъкан сходна с ембрионалната чревна тъкан в развитие.

Тези мини черва или органоиди са били присадени на мишки, за да се наблюдава тяхното развитие и функциониране. При израстването на тъканта в лаборатория тя е достигнала 2 до 2 мм.

След трансплантирането размерът е варира от 1 до 3 кв. см, обяснява един от учените в екипа. Той смята, че е много възможно този мини орган да се развие пропорционално на размерите на организма, в който е присаден (в случая – лабораторни мишки).

Този органоид ще позволи да се тестват нови методи за лечение и да разучат още по-подробно някои специфични чревни заболявания.

Тази технология ще позволи един ден да се отгледа здрав участък от черво и да се присажда на пациент, счита един от съавторите на изследването – д-р Майкъл Хелмрат, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: Кевин Тонг, UC Davis College of Engineering