Създадоха шоколад, който не се топи на горещо

шоколад

Кулинарни лаборатории създадоха шоколад, който не се топи на горещо, а само в устата.

В дъждовна Белгия температурите рядко стават толкова високи, че да ти се разтопи шоколадът, но на посещение в Шанхай преди пет години ученият Фредерик Дипере разбрал, че лакомството бързо може да се превърне в каша.

Мислех си, че ако искаме да изведем даден продукт в страни като Китай и Индия, трябва да променим нещо, казва Дипере, който ръководи научните изследвания на един от най-големите производители на шоколад в света Barry Callebaut, съобщава агенция Блумбърг.

След години на изследвания ученият днес казва, че е готов да започне продажба на шоколад, който се топи в устата, а не в ръцете. Екипът му може да направи шоколад, който да остава в твърдо състояние и на 38-градусова жега. Той трябвало да побърза, защото много от конкурентите работят по подобни проекти. Индустрията се стреми да намери начин да отключи потенциални печалби за милиарди в страни с по-топъл климат.

Пазарът на шоколад в Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка, Близкия изток и Африка ще нарасне с повече от 50 на сто до 48 милиарда щатски долара до 2019 г., в сравнение с 15 на сто разширение до 74 милиарда щатски долара в Западна Европа и Северна Америка, прогнозира изданието Euromonitor.

В пет до десет години топлоустойчивият шоколад ще бъде по-важен от традиционния шоколад в Близкия изток и Африка, тъй като те не разполагат с необходимия климат, за да го запазят в нормално, неразтопено състояние.

От компанията твърдят, че може да започнат да продават продукти, които се топят при 37,8 градуса и имат текстурата на класически шоколад в рамките на две години.

Пътят към по-трайните шоколади е започнал преди десетилетия. От 1970 г. има повече от 90 патента, свързани с темата, като половината от тях са в последните 20 години, припомня агенция БГНЕС.

Снимка: Barry Callebaut Group

Сайтът за красота и здраве Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от песни за шоколад:

loading...