Създоха нов метод за лечение на аутизъм


Учените създоха нов метод за лечение на аутизъм.

Австралийски генетици разработиха метод, който открива аутизъм в ранен стадий. Той позволява не само да се поставя много точна диагноза, но и да се прогнозира развитието на болестта.

Резултатите са публикувани в сп. Molecular Psychiatry, пишат агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Аутизъмът е неврологично разстройство, за което са характерни проблеми със социалната, вербална и невербална комуникация, поведенчески нарушения. Според оценките на Центъра за контрол на болестите в САЩ от аутизъм страда 1 на всеки 88 деца. До момента не съществуваше метод, който на генетично равнище да открива болестта и да прогнозира нейното развитие.

Група специалисти от няколко научни центъра в Австралия са проучили генетичната база данни на болните с различни аутистични разстройства. Те са сравнили гените на пациентите и са открили 237 разлики в 146 гена, свързани с развитието на аутизъм. От тях най-подходящи като високоточни молекулярни маркери на аутистичните недостатъци са се оказали полиморфизмите в три гена – KCNMB4, GNAO1, GRM5. Те отговарят за регулирането на различни процеси в нервните клетки, нарушенията в които са свързани с разстройства на нервната система.

Получените резултати могат да имат голямо значение за откриването, предотвратяването и лечението на аутизма, убедени са авторите на откритието.

Илюстрация: Свилен Милев, sxc.hu

loading...