Сънят е най-важен за ефективността на служителите

офис

Изследване сред повече от 21 хил. служители е установило връзка между продължителността на съня и други фактори с нивото на ефективност в офиса.

Искате ли да бъдете по-продуктивни на работното място? Уверете се, че спите най-малко седем часа на нощ.

Изследване, проведено сред повече от 21 хил. служители е установило силна връзка между липсата на сън и по-ниската ефективност на работното място.

За изненада на учените обаче тютюнопушенето и консумацията на алкохол изглежда не променя ефективността.

Учени от университета в Кеймбридж анализирали факторите, които влияят на производителността и ефективността на работниците. Те са използвали данни на служители, събрани от различни фирми във Великобритания.

Изследователите установили, че служителите, които спят по шест часа или по-малко на нощ са били значително по-малко ефективни, отколкото тези, които са прекарали седем или осем часа в сън.

И други фактори били съпоставяни с непроизводителността, определени като отсъствия – това е, когато хората ходят на работа, но не изпълняват задълженията си качествено.

Служителите, които са физически неактивни, имат финансови притеснения, проблеми с психичното здраве или мускулно-скелетни проблеми, всичко това води до по-ниска производителност.

Същото е при тези, които казват, че са били обект на тормоз на работното място или са били под натиск от нереалистични срокове. Наети лица с неплатени грижи и отговорности също са по-малко продуктивни.

Проучването е публикувано във вестник Financial Times.

Снимка: DAXKO