Сънят помага да се чувстваме млади

спяща жена

Сънят помага да се чувстваме млади, установиха учени.

Ако сте сънени, може да се чувствате с около десет години по-стар. Изследователи от Университета на Стокхолм откриха, че сънят влияе върху това колко възрастни се чувстваме, съобщи БТА, позовавайки се на съобщение на катедрата по психология към Стокхолмския университет от 27 март 2024 г.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание „Proceedings of the Royal Society B“ на 27 март 2024 г.

Предишни изследвания показаха, че усещането, че сме по-млади от действителната си възраст, е свързано с по-дълъг живот в добро здраве.

Като се има предвид, че сънят е важен за мозъчната функция и цялостното благосъстояние, решихме да изследваме дали сънят не крие тайни за усещането, че сме по-млади, каза Леони Балтер, изследователка във Факултета по психология на Стокхолмския университет.

В първото изследване 429 души на възраст от 18 г. до 70 г. са запитани на каква възраст се чувстват, колко дни през изминалия месец не са спали достатъчно и колко сънени се усещат. Оказало се, че за всяка нощ недостатъчен сън през изминалия месец, участниците се чувстват със средно 0.23 години по-възрастни.

Във второто изследване учените са направили тест дали наистина недостигът на сън кара участниците да се чувстват по-възрастни. Те са изследвали 186 души на възраст от 18 г. до 46 г. В две нощи участниците в експеримента са спали само по четири часа, а в други две – по девет часа. След ограничението в съня участниците са се чувствали средно с 4.4 години по-възрастни в сравнение с дните, след като са се наспали добре. Усещането, че са добре отпочинали и заредени с енергия, е накарало участниците да се чувстват с четири години по-млади от реалната си възраст, а крайната съненост и умора – с 6 години по-възрастни.

Снимка на спяща жена: Bruce Mars / Unsplash