С какво ни тровят в българските магазини?

супермаркет

Сензационно разследване на ПИК разкрива кои храни тайно ни разболяват от рак и крият опасни химикали.

Сензационно разследване на агенция ПИК разкрива с какви отрови са пълни хранителните продукти, които ни пробутват в магазинната мрежа на България и препубликуваме, с малки съкращения, за всички здравни фенове:

Търгашите пробутат залежали и вредни храни на доверчивите клиенти, които бързат да платят и много-много не се заглеждат в етикетите. Не че ако ги прочетат, ще могат да разберат нещо важно от тях.

Защото не се е родил наш производител, който да им каже, че яко е поръсил каймата с отровна червена боя, причиняваща рак – да изглежда като от току-що заклано прасенце. Наскоро столичанка сготви супа топчета и се потресе – тя се оцвети в яркорозово.

Как пък един не призна, че нагло е инжектирал пилетата с вода, пълна с опасни за човешкия организъм соли. В момента рафтовете на магазините ни направо пращят от такива пернати и всички ги купуват с охота. Според Сергей Иванов от Независимия център по биология на храните споменатата вода в пилешкото често достига и до 50%. И докато нашите контролни органи мълчат за този срамен факт, при износ на пилетата ни в чужбина незабавно ни ги връщат. Причината: съдържат остатъци от ветеринарно-медицински продукти и недопустимо много соли, опасни за сърцето.

Всичко живо мълчи и за това, че вместо прясно масло ни пробутват палмово, използвано за производството на пластмаси.

Ако очакваме родната Агенция по храните да ни опази живота и здравето, по-добре отсега да се запътим към гробищата. Класическите добре заучени лафове на нейните чиновници при хванати от гражданите безобразия с храните са: Законодателството не знам си какво… и ще предприемем необходимите действия. За резултат от последните – забравете. По-полезно е да знаем с какви боклуци (на баснословни цени) ни хранят в България и да се пазим от тях.

Ядем като луди палмова мас! Скандалът е огромен – при проверка, направена в първата половина на месец юни 2015 г., се е оказало, че 64% от съдържанието на пакетче краве масло е палмово. Не Агенцията по храните, а Българската национална асоциация Активни потребители е изследвала 10 вида масла, закупени от големи търговски вериги. Тестването им е станало в две лицензирани лаборатории. Резултатите са ужасяващи – 4 от пробите са показали, че вместо краве масло от мляко в пакетчетата има палмово. Без това да е обозначено на етикета им.

Не е тайна, че палмовото масло се използва за производството на пластмаси и е силно канцерогенно. Затова категорично е забранено в повечето страни в света, които по същата причина вече се отказват и от маргарините. Очевидно не и в България, защото “палмата” е много евтина и, за сметка на живота на хората, пълни джобовете на куп фирми с лесни пари. Те го внасят в промишлени количества от Австралия, Индонезия и Мароко.

Маслата, в които са открити опасните примеси, са произведени от Хранинвест – Варна, Милтекс – Варна (през 2014 година в техните масла също беше открито палмово) и Профи милк – Благоевград, съобщи председателят на Асоциацията Богомил Николов. Според него никой дори не подозира, че подобни опасни масла масово се използват в ресторанти, хотели, училищни столове и болници. Вероятно и в детски градини.

Цинизмът е пълен – през юни 2015 г. ЕС одобри вноса и търговията с 19 стоки с ГМО за период от десет години. 11 от тях са соя, царевица, рапица за храна на добитъка, на могъщата американска химическа компания Монсанто. Години наред този истински демон води кървава битка да спечели пазарите на по-бедните страни от Източна Европа и на тях да пробутва продукцията си.

България е на първо място сред нещастните фенове на отровите, наричани Монсанто. Защото в САЩ и в богатите държави не ги искат. Генномодифицираните култури са измислени, за да се увеличи добивът от тях и да се намали времето за отглеждането им.

Но обикновеният потребител няма никаква представа какви поражения нанасят ГМО на здравето му. Причината? Това се пази в пълна тайна както от производителите им, така и от правителствата. Защото едва ли бихте си купили домат, ако знаехте, че в него има ДНК на риба, или диня, която е хибрид с ДНК на куче.

Все пак, пазете се от соята – тя влиза в 60% от храните ни. А именно – в соевото мляко, зърнените закуски, соевите заместители на месото, протеин на прах, бисквити, хляб, шоколад, макарони.

ГМО-царевицата е в царевичен чипс, сладолед, доматен сок, бакпулвер, ванилия, пудра захар, хляб и бисквити.

Химическият аспартам е масов изкуствен подсладител за диетичните храни и напитки.

Млякото е опасно заради т.нар. рекомбинантен растителен хормон, в маслото и сладоледа.

Контролът върху саламите, пастетите, карначетата е напълно занижен. Причината е, че повечето месопреработвателни предприятия безнаказано бълват опасна продукция. Колбасите са пълни с опасните Е-та – ако номерата им са от 200 до 290, те са чиста проба консерванти.

Българските салами и наденици бъкат от соеви гранули, свински кожи и говежди кости, овкусители и нитратна смес – иначе ще вонят и не могат да се ядат. Единствената мръвка в тях са остатъци от животински кости, които се изстъргват със специална машина.

Според Тихомир Стефанов, който работи 25 години в месопреработвателен цех, повече от 60% от саламите ни са сланина, 30% се падат на соята. Останалото са забранени канцерогенни оцветители, аромати, евтини соеви продукти от Аржентина, Бразилия и Канада.

Снимка: Sharon & Nikki McCutcheon