С кафе срещу рак

Кафе помага срещу рак на матката, твърдят експерти.

Жени, които пият много кафе, има по-малко вероятност да заболеят от рак на матката, констатира японско изследване, цитирано от агенция Франс прес.

Проучването, което е организирано от японското здравно министерство, е обхванало около 58 хиляди жени на възраст между 40 и 69 години. Те са били наблюдавани в продължение на 15 години. За този период 117 жени са се разболели от рак на матката, сочат данните на медицинския екип.

Изследователите от японския Национален център за рака са разделили дамите на четири групи, въз основа на кафето, което те са пиели.

Те са открили, че представителките на нежния пол, които пият повече от три чашки кафе на ден имат 60% по-малко вероятност да развият опасната болест, за разлика от тези, които пият кафе по-малко от два пъти седмично.

Медицинският екип също така е изследвал и ефекта от пиенето на зелен чай, но не открил никаква връзка с рака на матката.

Съгласно данните на американския Център за контрол на болестите, ракът на матката се нарежда на четвърто място сред онкологичните заболявания, които поразяват жените, пише агенция БГНЕС.

Снимка: RannamaarI

Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция от видео клипове и песни за кафе: