С косъм измерват риска от инфаркт

Само един косъм от главата ни ще бъде достатъчен за лекарите, за да кажат дали ни заплашва сърдечен удар.

Това поне обещават израелски учени, разработили нова методика за ранно диагностициране на риска от инфаркт, съобщава в. Маарив, цитиран от в-к Труд.

Методът е дело на специалисти от кардиологиченото отделение на болницата Меир в Кфар-Саба, Израел. В изследването си те изхождали от факта, че натрупаният стрес е един от основните фактори, които водят до сърдечни заболявания и инфаркт.

Лекарите от Меир заимствали методика от техни колеги от Канада и решили да проверят нивото на кортизон, наричан хормон на стреса. Изследвали косми (по които мерят кортизона) от 150 пациенти от кардилогичното и терапевтичното отделение на болницата. Целта била да установят как се променя нивото на хормона на стреса в организма в рамките на три месеца.

Тъй като косата израства с около 1 см на месец, учените взели по три см от косата на пациентите, разделени в две групи. Първата – от постъпили наскоро в болницата със сърдечни проблеми, а втората – от пациенти от терапевтичното отделение. Изследването показало, че при тези в първата група нивото на кортизон превишава няколко пъти нормата.

Резултатите обнадеждават, но все пак израелските специалисти посочват, че проучването е на предварителен етап и предстоят още тестове. В следващата фаза на експеримента с мерене на кортизон ще бъдат изследвани стотици пациенти от болници в цял Израел. Но кардиолозите от Меир са убедени, че в близко бъдеще нивото на стреса ще могат да мерят и семейните лекари с помощта на обикновен анализ, а това ще позволи да се започне навреме профилактиката на инфаркт.

Снимка: sxc.hu